Οι πωλήσεις όπλων στον κόσμο συνεχίζουν να αυξάνονται σταθερά από χρόνο σε χρόνο με την Γερμανία να εμφανίζει την πιο αξιοσημείωτη αύξηση στις πωλήσεις όπλων τα τελευταία χρόνια. Αυξητικά κινούντια οι πωλήσεις και για τις ΗΠΑ που παραμένει ο μεγαλύτερος πωλητής όπλων στον κόσμο ,αλλά και για τη Ρωσία.
Κατά το τρέχον έτος η Ρωσία είχε αύξηση των εξαγωγών όπλων κατά 1 δις δολάρια,από τα σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια που είχε πέρυσι.
Το τελικό αποτέλεσμα θα επηρεαστεί από την απώλεια των αγορών στη Βόρεια Αφρική, ιδίως της Λιβύης. Οι συμβάσεις με τη χώρα αυτή μέ”σω Rosoboronexport” έφθαναν τα $ 10 δις.
Ο Γενικός Διευθυντής της «Rosoboronexport» A. Isaikin υπολογίζει την απώλεια των κερδών σε 4 δισ. δολάρια.
Οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Ρωσίας στον τομέα των εξοπλισμών είναι η Ινδία, η Κίνα και η Αλγερία. Η Ρωσία συνεργάζεται ενεργά με τις αγορές της Βραζιλίας, της Βενεζουέλας, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Συρία, και το Βιετνάμ.
Περίπου το 50% των ρωσικών πωλήσεων όπλων αφορούν σε μαχητικά αεροσκάφη . Διάφορα μοντέλα των Ρωσικών Su-30 εξάγονται κυρίως στην Νοτιοανατολική Ασία. Μεταξύ των αγοραστών είναι η Ινδία, η Κίνα, το Βιετνάμ, η Ινδονησία και η Μαλαισία.
Η Κίνα και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες στο ναυτικό τομέα των εξοπλισμών. Στον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας η Κίνα παραμένει ενεργός αγοραστής, ενώ ένας σημαντικός αριθμός από ρωσικά τανκς αγοράζεται από την Ινδία. Η συνολική αξία των παραγγελιών για τα επόμενα τρία χρόνια είναι 36 δισεκατομμύρια δολάρια , αλλά αυτός ο αριθμός μπορεί να αλλάξει και να να κυμανθεί από 35 έως 38 δισ. δολάρια .
Στις ΗΠΑ, ο όγκος των στρατιωτικών εξοπλισμών εξοπλισμών και υπηρεσιών το 2011 ανήλθαν σε $ 34.800 εκατομμύρια. Οι αριθμοί αυτοί αναφέρονται στην έκθεση του Γραφείου της στρατιωτικής συνεργασίας (DSCA) του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις των ΗΠΑ έχουν παραμείνει σταθερές πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, οι εξαγωγές των ΗΠΑ δεν έχουν επιτύχει τα προβλεπόμενα. Οι πωλήσεις μέσω των FMS, στο πλαίσιο συμφωνίας με ξένες κυβερνήσεις και με τη διαμεσολάβηση της DSCA ήταν στα 28,3 δισ. δολάρια, αντί των προγραμματισμένων $ 36.3 δισεκατομμυρίων.
Ωστόσο, η έκθεση δείχνει ότι το 2012 οι αναλυτές αναμένουν μείωση της ζήτησης . Σε αυτό το πλαίσιο, οι συνολικές πωλήσεις του επόμενου έτους αναμένεται να φθάσουν τα $ 30 δισ. ευρώ.
Η εξαγωγή όπλων από τη Γερμανία έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2010.Και θα πάει καλύτερα ,αφού μετά από την Ελλάδα βρήκε κι άλλο πελάτη να αγοράσει 270 άρματα μάχης Leopard. H Σαουδική Αραβία θα πληρώσει 1,7 δις ευρώ για τα άρματα.