Οι περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό φέρουν τη Μεγάλη Βρετανία χειρότερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει εξωτερικές απειλές απ’ ό,τι στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν η χώρα επανεξοπλίστηκε ,ώστε να αναμετρηθεί με τη ναζιστική πολεμική μηχανή.
Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, που επισημαίνει ότι οι περικοπή κονδυλίων 4 δισ. λιρών στη RAF δημιουργεί ένα «μεγάλο κενό ασφάλειας».
Ο Gwyn Prins, από το London School of Economics, είπε ότι η απειλή από χώρες υπό χρεοκοπία και οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι χειρότερες και από αυτή του Χίτλερ, επειδή τέτοιες καταστάσεις είναι μη προβλέψιμες. Κατηγόρησε την βρετανική κυβέρνηση για αδιαφορία στα διδάγματα της ιστορίας, καθώς δεν προετοιμάζεται για μια απροσδόκητη και απαιτούμενη αναθεώρηση της Στρατηγικής Άμυνας και Ασφάλειας.
Ο καθηγητής Prins, επικαλούμενος ένα έγγραφο για τη βρετανική στρατηγική «τα ζωτικής σημασίας μαθήματα για την εποχή μας», είπε ότι η Βρετανία περικόπτει στρατιωτικούς εξοπλισμούς, που μπορεί να αποδειχθεί πως είναι ζωτικής σημασίας στο μέλλον. Προέβλεψε ότι εάν δεν διατηρηθεί το κατάλληλο επίπεδο στους εξοπλισμούς για τις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν αποκλείονται σημαντικές απώλειες σε μια πολεμική αναμέτρηση στο μέλλον. «Η βρετανική θέση στον κόσμο, που οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν δώσει κατά τη διάρκεια των αιώνων, θα αλλάξει επειδή θα νικηθούμε και θα αποδειχθεί ότι έχουμε αποτύχει» είπε.
Αντ’ αυτού, όπως υποστήριξε, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και οι δημόσιοι λειτουργοί θα πρέπει να αναπτύξουν τη στρατηγική και τις πολιτικές, απελευθερωμένοι από τα οικονομικά. Έτσι, ώστε μόλις καθοριστούν οι βασικές στρατιωτικές αρχές, τότε μόνο να αξιολογούνται και οι οικονομικές επιπτώσεις. Με αυτό το σκεπτικό, κατά τον καθηγητή, η κυβέρνηση θα καθόριζε εκ των προτέρων με σαφήνεια τις θυσίες για να εξοικονομηθούν κονδύλια, παρά όταν θα είναι πάρα πολύ αργά. Όπως είπε, αυτό είχε γίνει με επιτυχία στις αρχές της δεκαετίας του 1930, αφότου επί σειρά ετών το βασιλικό ναυτικό έβλεπε να μειώνονται τα πολεμικά πλοία του κατά 60%.
Το σχέδιο εφαρμόστηκε εγκαίρως για να πολεμήσουν τους Ναζί έως ότου οι Αμερικανοί μπήκαν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι οι βρετανικές Ε.Δ. τέθηκαν υπό πίεση -ειδικά σε αεροσκάφη και πλοία- για τη Λιβύη, που ανέδειξαν τις επιπτώσεις των περικοπών. Και προειδοποίησε: «Το στρατηγικό περιβάλλον δεν είναι τώρα το ίδιο. Δεν αντιμετωπίζουμε την άνοδο των δικτατόρων όπως Χίτλερ. Από πολλές απόψεις είναι χειρότερο. Απλώς,
δεν γνωρίζουμε από πού θα προκύψει η απειλή, αλλά μπορείτε να τη μυρίσετε στον αέρα».
Εδικά για την Ε.Ε. και τη χώρα μας, επεσήμανε: «Δεν είναι ίδιο το επίπεδο ανησυχίας στην Ευρώπη, στην οποία η βία δεν έχει εκλείψει. Παρακολουθούμε ήδη το σπάσιμο του κοινωνικού ιστού στην Ελλάδα». Και ο καθηγητής Prins κατέληξε: «Είναι το παλιό δίδαγμα. Εάν ξεχνάς την ιστορία σου, είσαι καταδικασμένος να την ξαναζήσεις. Οι πολιτικοί χρειάζεται να διδαχθούν από τους προκατόχους τους ιστορικά, προτού θα είναι πολύ αργά».