Οι φωτογραφίες είναι από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης και κατασκευής ενός σύγχρονου μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους (UCAV), του nEUROn,το οποίο και παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Γαλλία.
Η Ελλάδα συμμετέχει και συμμετέχει δυναμικά και ουσιαστικά σ΄ αυτό το πρόγραμμα. Η ΕΑΒ έχει αναλάβει τη σχεδίαση και κατασκευή:
• Του Συστήματος Εξαγωγής Καυσαερίων (Exhaust Assembly) που αποτελεί κρίσιμο σημείο εντοπισμού του ίχνους του αεροσκάφους (stealth)
Του οπισθίου μέρους της ατράκτου (Aft Fuselage)
• Του πίνακα ελέγχου των ηλεκτρονικών συστημάτων του αεροσκάφους πριν από την πτήση (VMS Avionics Test Rig).
Το UCAV έχει μοναδικά επιχειρησιακά χαρακτηριστικά όπως να πετά με υψηλές ταχύτητες, λίγα μέτρα πάνω από το έδαφος, με απόλυτα stealth χαρακτηριστικά. Το αεροσκάφος μπορεί να επιχειρεί στις πιο δύσκολες αποστολές -όπως καταστολή αεράμυνας- χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απώλειας χειριστή ενώ το κόστος του είναι κλάσμα του κόστους των σύγχρονων μαχητικών.
Στο πλαίσιο της ισότιμης συμμετοχής της ΕΑΒ στην Κοινοπραξία, υψηλής τεχνολογικής αξίας τμήματα του αεροσκάφους σχεδιάστηκαν, αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν από Έλληνες Μηχανικούς της ΕΑΒ στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Σχηματάρι Βοιωτίας.
Επιχειρησιακά, το νέο μαχητικό αεροσκάφος έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιεί επιχειρήσεις Αέρος Εδάφους με εμπλοκή σε πλήρως ηλεκτρονικά δια-δικτυωμένο πληροφοριακό περιβάλλον:
• Επιχειρήσεις με πλήρη γεωμετρική και υπέρυθρη απόκρυψη
•Προσβολή στόχων επιφανείας με τη χρήση βομβών τοποθετημένων εσωτερικά της δομής με πολύ κλειστές απαιτήσεις από πλευράς διαθέσιμου χρόνου προσβολής του στόχου.
Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας,που σχεδιάζει και κατασκευάζει το nEUROn είναι μία γυναίκα η Δρ. Ζαϊρα Π. Μαριόλη-Ρήγα,η οποία είναι
Διευθύντρια Μελετών, Έρευνας, Σχεδίασης & Ανάπτυξης Αεροπορικών Συστημάτων στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.
Στη φωτογραφία με την ομάδα της ΕΑΒ,η οποία ασχολείται με το nEUROn.