Η απόφαση για τα P-3 δείχνει το δρόμο και για τα μαχητικά;

Η επιλογή της λύσης για τα P3 Orion, δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία του ΥΕΘΑ στο θέμα των εξοπλισμών. Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο,επέλεξε την “επιμήκυνση” ζωής δύο αεροσκαφών P3 Orion, με κόστος περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.

Πόσο θα είναι αυτή η “επιμήκυνση”; Οι αναβαθμίσεις που θα γίνουν ,δομικές και άλλες θα δώσουν περίπου 1500 ώρες “ζωής” στα αεροσκάφη. Η λύση μοιάζει “μπάλωμα” ,αλλά τη δεδομένη στιγμή αποτελεί μονόδρομο.

Η οικονομική κατάσταση είναι τραγική. Αλλά εξίσου δραματικά είναι τα ποσοστά διαθεσιμότητας πολλών κρίσιμων οπλικών συστημάτων και πτητικών μέσων. Η εξίσωση μοιάζει να μην έχει λύση.

Ο Π.Μπεγλίτης,δεν συζητά καν για οποιαδήποτε νέα προμήθεια και ήταν αντίθετος ακόμη και με τις θεωρητικές συζητήσεις περί φρεγατών που ο Βενιζέλος προωθούσε. Συνεπώς η λογική εκσυγχρονισμού και αναβαθμίσεων θα είναι κυρίαρχη.Κι αυτό όπου κριθεί απαραίτητο.

Θα ακολουθηθεί η ίδια τακτική και στο θέμα του μαχητικού αεροσκάφους; Οι αμερικανοί “καιροφυλακτούν” για την αναβάθμιση των F-16. Δεν το κρύβουν άλλωστε. Έχουν γίνει σχετικές παρουσιάσεις και προτάσεις.

Η “ψαλίδα” στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον αέρα θα ανοίξει επικίνδυνα ,με την έναρξη παραλαβών των F-35. Η Ελλάδα πρέπει να πάρει αποφάσεις για το τι θα κάνει με το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών της άμεσα.

Το απόγευμα ο ΥΕΘΑ θα συναντηθεί πάντως με τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα ,ο οποίος θα συνοδεύει τον Raymond Edwin Mabus, Υπουργό Πολεμικού Ναυτικού παρά τω Υπουργώ Άμυνας των Η.Π.Α.