Η Τουρκία παζαρευει το κόστος του F 35 με μεγαλύτερη συμμετοχή στη παραγωγή

“Με το κόστος του F-35 να αυξάνεται σε καθημερινή βάση, η Τουρκία θέλει να είναι μέρος της διαδικασίας παραγωγής,κάτι που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το κόστος”,γράφει η Χουριέτ.

Η τουρκική υπηρεσία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM), έχει κάνει μια προσφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες για μεγαλύτερη τουρκική συμμετοχή στην κατασκευή του F-35, το οποίο θα μειώσει το κόστος του κατά περίπου 3.5 δισ δολάρια

Ο τούρκος υφυπουργός Μουράτ Μπαγιάρ έκανε την πρόταση Μ. Camunez τον αμερικανό βοηθό Υπουργό Εμπορίου, όταν οι δύο τους συναντήθηκαν στην Άγκυρα στις 5 Απριλίου.

Ο Μπαγιάρ είπε ότι η τουρκική Aerospace Industries (TAI) θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στο πρόγραμμα με τέτοιο τρόπο που θα βοηθούσε στη μείωση του κόστους. «Ως εταίρος του προγράμματος, η TAI θα κατασκευάσει 400 ατράκτους.Η ΤΑΙ θα πάρει 4 δις δολάρια για αυτή τη δουλειά. Θα μπορούσε να ολοκληρώσει την κεντρική άτρακτο για 624 αεροπλάνα χωρίς επιπλέον κόστος επένδυσης. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία της κεντρικής ατράκτου των υπόλοιπων αεροπλάνων θα κοστίσει 2 δισ. δολάρια. Κάνοντας τη δουλειά στην Τουρκία θα μπορούσε να εξοικονομήσει $ 3.5 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι οι τιμές είναι υψηλότερες στις ΗΠΑ”,δήλωσε στη Χουριέτ ανώνυμη τουρκική πηγή.

Οι Τούρκοι παζαρεύουν και καλά κάνουν.