Η Κύπρος ρίχνει εκατομμύρια στην έρευνα-διάσωση,λόγω Τουρκίας

Η Κυπριακή Δημοκρατία παρά την οικονομική περισυλλογή αναμένεται να δαπανήσει τα επόμενα τρία χρόνια (2012-2014) αρκετά εκατομμύρια ευρώ για αναβάθμιση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) για πρακτικούς αλλά και για πολιτικούς λόγους.

Η περαιτέρω αναβάθμιση του ΚΣΕΔ εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η Δημοκρατία για αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων. Η έγκαιρη και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης [Search and rescue (SAR)] αποτελεί, όπως ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» αρμόδιος του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, εθνικό στόχο.

Δεδομένου ότι, η Τουρκία και το ψευδοκράτος προσπαθούν με κάθε τρόπο να αμφισβητήσουν τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να παρέχει υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης σε όλη την περιοχή ευθύνη της στο FIR Λευκωσίας.

Με στόχο, λοιπόν, το ΚΣΕΔ να λειτουργεί κατά τον καλύτερο τρόπο και να ανταποκρίνεται έγκαιρα και αποτελεσματικά στα περιστατικά έρευνας και διάσωσης στο FIR Λευκωσίας, δρομολογούνται από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, κατά την επόμενη τριετία, τα εξής:

• Αγορά συστήματος θερμικών καμερών έρευνας μεγάλης εμβέλειας στους παράκτιους σταθμούς ραντάρ της Εθνικής Φρουράς.

Οι κάμερες θα στέλνουν εικόνα στο ΚΣΕΔ, το οποίο θα μπορεί να επιτηρεί τις θαλάσσιες περιοχές κοντά στη στεριά για πιθανά περιστατικά έκτακτης ανάγκης, χωρίς να αποστέλλει σωστικά μέσα, σε πρώτη φάση.

• Ενοικίαση ειδικού σκάφους Έρευνας και Διάσωσης ανοικτής θαλάσσης για πλήρη και αποτελεσματική κάλυψη των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλο το FIR Λευκωσίας.



• Εγκατάσταση σε όλα τα μέσα Έρευνας και Διάσωσης, ελικόπτερα και πλοία, συσκευών εκπομπής θέσης (GPS) για παρακολούθηση και ασφάλεια των μέσων από το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΣΕΔ.

• Αναβάθμιση των δυνατοτήτων μέσων και προσωπικού των υπηρεσιών που συμμετέχουν στο σύστημα Έρευνας και Διάσωσης (ειδικός εξοπλισμός διάσωσης κτλ).

• Εγκατάσταση δορυφορικού επίγειου σταθμού και δημιουργία Κέντρου Ελέγχου Αποστολών (MCC) προκειμένου να κατοχυρωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία ως κόμβος παροχής υπηρεσιών SAR στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ο εξοπλισμός για τον επίγειο σταθμό χρηματοδοτείται κατά 100% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαστήματος.



• Προμήθεια εξειδικευμένων μέσων Έρευνας και Διάσωσης για το περιβάλλον των αλυκών πλησίον του αεροδρομίου Λάρνακας, όπως πλωτοί διάδρομοι, ελαστικές λέμβοι κτλ.



• Εξασφάλιση κτηρίου κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας για εγκατάσταση ομάδων διάσωσης για αντιμετώπιση περιστατικών στις αλυκές γύρω από το αεροδρόμιο Λάρνακας, καθώς και στις πλατφόρμες. Οι ομάδες διάσωσης (πιθανώς της ΕΜΑΚ) θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για άμεση επιβίβαση στα ελικόπτερα της Αστυνομίας που εδρεύουν στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

• Αναβάθμιση της συνεργασίας με τα ΚΣΕΔ των γειτονικών χωρών και διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου για θέματα έρευνας και διάσωσης το Μάρτιο του 2012.



• Διεξαγωγή διεθνούς άσκησης SAR με τη συμμετοχή γειτονικών χωρών τον Οκτώβριο του 2012.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τι θα γίνει αν τα ξαναβρούν Τουρκία-Ισραήλ;