Η ΕΛΒΟ πάει για «γάμο» με Γερμανούς,η ΕΑΒ «διεκδικείται» και τα ΕΑΣ προβληματίζουν.

Δεύτερη κοινή παρουσίαση της ΕΛΒΟ με τη γερμανική RHEINMETALL,σε επιτελείς του ΓΕΣ,δείχνει ότι το “προξενειό” που ξεκίνησαν οι Γερμανοί πολύ πριν η υπόθεση του ρωσικού τεθωρακισμένου οχήματος BMP “βαλτώσει”,οδηγείται προς “γάμο”.
Μετά τη παρουσίαση της γερμανικής πρότασης για προμήθεια μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ,Marder,έγινε κοινή παρουσίαση του προγράμματος Τεθωρακισμέων Μάχης Μηχανικού.

Οι Γερμανοί είχαν διαγνώσει την αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης να βρει λύσεις για την σωτηρία της ΕΛΒΟ –όπως και των υπόλοιπων αμυντικών βιομηχανιών- και επικέντρωσε τη πρότασή της σ΄αυτό το επίπεδο,δίνοντας κατασκευαστικό έργο και για τα μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ,αλλά και για οχήματα που κατασκευάζει για άλλες χώρες.

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει μελετήσει τη πρόταση των Γερμανών ,αλλά δεν έχει απαντήσει και δεν έχει αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση. Πως θα μπορούσε άλλωστε αφού επισήμως τουλάχιστον δεν έχει εκδόσει το ¨πιστοποιητικό θανάτου” του ρωσικού BMP.
Από όσα αναφέρονται στον προϋπολογισμό του 2011 φαίνεται η αγωνία της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα στις αποκρατικοποιήσεις των αμυντικών βιομηχανιών.

Για την ΕΛΒΟ,υπάρχει η πρόταση των Γερμανών. Η ΕΑΒ η οποία βρίσκεται στην καλύτερη οικονομική κατάσταση,μπορεί να υποστεί απλά μία ανδιάρθρωση αν και αναμένεται να την διεκδικήσουν πολύ δυνατά τόσο οι αμερικανοί ,όσο και οι γερμανοί. Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ,για τα οποία υπάρχει η δυνατότητα οικονομικής στήριξής τους το πολύ μέχρι το Μάρτιο. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τον προϋπολογισμό του 2011,το ελληνικό δημόσιο κατάχει το 99,81% και προτίθεται να δώσει σε ιδιώτες ποσοστό μέχρι και 65%. Για τα ΕΑΣ έχουν δείξει κάποιο ενδιαφέρον οι Ισραηλινοί ,όχι απαραίτητα για αγορά αλλά τουλάχιστον για να δώσουν προγράμματα παραγωγής πυρομαχικών.