Η νίκη της Ρωσίας στο πόλεμο της Γεωργίας το 2008 δεν την εμπόδισε να προχωρήσει με απόφαση του υπουργού Άμυνας Anatoly Serdyukov στις πιο ριζοσπαστικές αλλαγές στο στράτευμα τα τελευταία 150 χρόνια,από το πόλεμο της Κριμαίας το 1853.
Είναι παράξενο να προχωρά μια χώρα σε τόσο δραστικές αλλαγές μετά από ένα νικηφόρο πόλεμο.Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Alexander Golts, η απόφαση της Μόσχας ήταν σοφή αφού ο πόλεμος της Γεωργίας απέδειξε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να διαχειριστεί τον μοντέρνο πόλεμο.
Οι δύο πόλεμοι στη Τσετσενία είχαν αποκαλύψει το εύθραυστο καθεστώς του στρατού.Ο πολεμος στη Γεωργία μπορεί να “καθάρισε” σε 48 ώρες από την έναρξη των εχθροπραξιών υπέρ της Ρωσίας αλλά τα συμπεράσματά του ήταν μία αποκάλυψη για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας.Το σύστημα αεράμυνας της Γεωργίας κατόρθωσε να καταρρίψει τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη των Ρώσων.Τρία Su-25 και ένα Tu-22,βομβαρδιστικό μεγάλων αποστάσεων.
Η Ρωσία υπερτερούσε αριθμητικά σε όπλα,αλλά η Γεωργία είχε μια τεχνολογική υπεροχή με τα εκσυγχρονισμένα στη Τσεχία άρματα μάχης Τ-72.Οι αριθμοί βέβαια υπερίσχυσαν της ποιότητας.
Ωστόσο τα συμπεράσματα του πολέμου στη Γεωργία ήταν σοκ.Γι΄ αυτό και το Δεκέμβριο του 2010 ο πρόεδρος Μεντβιέτεβ ανακοίνωσε το τρομακτικό ποσό των 670 δις δολαρίων για εκσυγχρονισμό των ΕΔ έως το 2020!
Ήταν η πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που τόσο πολύ δημόσιο χρήμα αποφασίστηκε να επενδυθεί στον τομέα των ΕΔ.
Για 15 χρόνια ο Ρωσικός στρατός δεν είχε αποκτήσει καθόλου νέο εξοπλισμό.Η ΠΑ δεν είχε αποκτήσει νέο αεροσκάφος μέχρι το 2003.Μόνο το 15% του πυροβολικού ήταν σε κατάσταση αξιόλογη.Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος επέτρεπε να αντικαταστήσουν οι ΕΔ το 30% του εξοπλισμού τους,ως το 2015.
Δύο μόνο προγράμματα μπήκαν σε τροχιά εξέλιξης μετά τη πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.. Το πέμπτης γενιάς μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi T-50 που αποτελεί το αντίπαλο δέος του αμερικανικού F- 22 και ο διηπειρωτικός πύραυλος Bulava ,πρόγραμμα που όμως έχει τεχνικές δυσκολίες. Και το πρόβλημα είναι ότι πολλοί αξιόλογοι επιστήμονες επί των εξοπλισμών άφησαν τη χώρα μετά από τη πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ίσως αυτή είναι μία αιτία για την κακή ποιότητα των ρωσικών όπλων που μπαίνουν σε μαζική παραγωγή και τελικά εξάγονται. Το Μάρτιο του 2006 ο Β.Πούτιν είχε επισκεφθεί την Αλγερία και υπάγραψε συμβόλαιο 8 δις δολαρίων για 35 Mig 29. Το 2008 η Αλγερία επέστρεψε τα 15 παραπονούμενη για τη χαμηλή ποιότητα κατασκευής τους.Το πρόβλημα εντοπιζόταν στα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροσκαφών. Η Ρωσία πήρε τα αεροσκάφη πίσω και τα ενέταξε στην ΠΑ της,αφού βέβαια τα διόρθωσε.
Άλλο ατυχές παράδειγμα είναι η πώληση του παροπλισμένου αεροπλανοφόρου Baku στην Ινδία.950 εκατομμύρια δολάρια πλήρωσε η Ινδία που είναι καλός πελάτης της Ρωσίας στους εξοπλισμούς. Τελικά οι αλλαγές και οι εκσυγχρονισμοί που έπρεπε να γίνουν στο αεροπλανοφόρο ,κόστισαν τρεις φορές περισσότερο,προκαλώντας σκάνδαλο στην Ινδία.Σκάνδαλο που την οδηγεί και σε άλλες αγορές όπως αποδείχτηκε στην επιλογή του νέου μαχητικού αεροσκάφους, όπου η Ινδία θα αποφασίσει μεταξύ Eurofighter και Rafale.
Παρόλα αυτά οι εξαγωγές όπλων της Ρωσίας αυξάνονται:
3,4 δις το 2001,7,4 δις το 2009,9,3 το 2010.
Η Ρωσία όμως κινδυνεύει να χάσει τη θέση της στη παγκόσμια αγορά όπλων.Η Κίνα που ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας κατασκευάζει τώρα το δικό της μαχητικό ,το J-20,αλλά και τα δικά της άρματα μάχης.Κι αυτό είναι το λιγότερο.
Οι ίδιες οι ρωσικές ΕΔ στράφηκαν πλέον προς το εξωτερικό για τις αγορές όπλων. Πρόσφατα υπέγραψαν συμβόλαιο με τους Γάλλους για την ναυπήγηση δύο ελικοπτεροφόρων πλοίων Mistral που μπορούν να μεταφέρουν 700 στρατιώτες,60 οχήματα και 16 ελικόπτερα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που “ψώνιζαν” από το εξωτερικό. Το έχουν κάνει και στη δεκαετία του 1990 όταν αγόρασαν εξολισμούς από το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον Ruslan Pukhov,διευθυντή του Κέντρου Ανάλυσης,Στρατηγικής και Τεχνολογίας,αυτό γίνεται για να πιεστεί η ρωσική βιομηχανία για καλύτερη ποιότητα,καλύτερες τιμές και συνέπεια στο χρόνο παραδόσεων.