Έτοιμο το πρώτο F-35 για το Ηνωμένο Βασίλειο.Φωτογραφίες

Η παραγωγή του πρώτου μαχητικού F-35 Lighting II της Lockheed Martin [NYSE: LMT] για διεθνή χρήστη ολοκληρώθηκε από το εργοστάσιο Lockheed Martin Aeronautics την Κυριακή το βράδυ. Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου θα χρησιμοποιήσει το αεροσκάφος βραχείας απογείωσης / καθέτου προσγειώσεως (STOVL), γνωστό ως ΒΚ-1, για εκπαίδευση και επιχειρησιακές δοκιμές.

Το ΒΚ-1 θα υποβληθεί σε λειτουργικούς ελέγχους του συστήματος καυσίμου πριν ενταχθεί στη γραμμή πτήσεων για δοκιμές εδάφους και εκτέλεση πτητικών δοκιμών τους επόμενους μήνες. Το αεροσκάφος αναμένεται να παραδοθεί το 2012.

«Το πρώτο F-35 για τον πρώτο διεθνή συνέταιρο του προγράμματος συμβολίζει την επιτυχημένη συνεργασία που έχουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του προγράμματος F-35, Tom Burbage. «Δουλεύοντας μαζί σε πνεύμα συνεργασίας, παρέχουμε στους άντρες και τις γυναίκες της Βασιλικής Αεροπορίας και του Βασιλικού Ναυτικού, ασύγκριτες δυνατότητες 5ης γενιάς, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρονται θέσεις εργασίας σε τομείς προηγμένης τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Σμήναρχος Harv Smyth, εθνικός εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στο πρόγραμμα Joint Strike Fighter, δήλωσε, «Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για το πρόγραμμα JSF του Ηνωμένου Βασιλείου, και ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε τις επιχειρήσεις με τα πρώτα Βρετανικά F-35 τον επόμενο χρόνο. Το JSF είναι το ιδανικό αεροσκάφος για τις μελλοντικές αεροπορικές ανάγκες του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς παρέχει την καλύτερη παγκοσμίως αεροπορική πλατφόρμα 5ης γενιάς, ικανό να επιχειρήσει από τη στεριά αλλά και από το νέο μας αεροπλανοφόρο, το Queen Elizabeth Class.»

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παίξει καίριο ρόλο στην παγκόσμια παραγωγή του F-35, στην περαιτέρω ανάπτυξή του και συντήρηση τα επόμενα 40 χρόνια, αποφέροντας σημαντικά οικονομικά οφέλη στη χώρα.

«Το πρόγραμμα αυτό παρέχει ασυναγώνιστες δυνατότητες Πληροφοριών Μάχης και  Παρακολούθησης, Στοχοποίησης και Αναγνώρισης (Combat ISTAR) για τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό παράγοντα διατηρώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερες από δύο δεκαετίες», συμπλήρωσε ο Διευθυντής της Lockheed Martin Aero στο Ηνωμένο Βασίλειο, κ. Paul Livingston.

Η παγκόσμια συμμετοχή είναι βασικό στοιχείο του προγράμματος F-35 και ουσιαστικός παράγοντας για την επιτυχία και τη διατήρηση του κόστους μέσω οικονομιών κλίμακας. Το πρόγραμμα αποτελείται από εννέα χώρες-συνεταίρους: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ολλανδία, Τουρκία, Καναδάς, Αυστραλία, Δανία και Νορβηγία. Τον Οκτώβριο 2010, το Ισραήλ επέλεξε τα F-35A ως τα μαχητικά αεροσκάφη επόμενης γενιάς της Ισραηλινής Αεροπορίας και αναμένεται να παραλάβει τα αεροσκάφη F-35 μέσω του προγράμματος FMS (Foreign Military Sales) της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Επίσης, η Ιαπωνία και η Δημοκρατία της Κορέας μελετούν αυτή την περίοδο την απόκτηση F-35 για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών που διαθέτουν.

Το F-35 Lightning II είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, το οποίο συνδυάζει προηγμένες δυνατότητες απόκρυψης (stealth) με την ταχύτητα και την ευελιξία ενός σύγχρονου μαχητικού, πλήρη συγχώνευση δεδομένων, δίκτυο-κεντρικές επιχειρήσεις, προηγμένο πρόγραμμα υποστήριξης, χαμηλότερο επιχειρησιακό κόστος και κόστος υποστήριξης. Η Lockheed Martin αναπτύσσει το F-35 με τους κυρίους βιομηχανικούς της συνεργάτες, τις εταιρείες Northrop Grumman και BAE Systems.

Η ΒΑΕ Systems, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, συνεισφέρει στην διαμόρφωση πολλών δυνατοτήτων για το πρόγραμμα F-35, συμπεριλαμβανομένων της βραχείας απογείωσης και κάθετης προσγείωσης, προηγμένες κατασκευαστικές μεθόδους, πτητικές δοκιμές και συντήρηση συστημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

F-35: Η αποκαλυπτική έκθεση στην επιτροπή της Γερουσίας.»Μεγάλο κόστος και καθυστερήσεις»

Το F-35, «θύμα» των δραστικών μειώσεων Ομπάμα;