Σε κόντρα και σε άλλους τομείς μετεξελίσσεται η σκληρή αντιπαράθεση Ρωσίας-ΗΠΑ στον ΟΗΕ για την Συρία .Με απόφαση-τροπολογία της Κάτω Βουλής του Κογκρέσου των ΗΠΑ απαγορεύει στο αμερικανικό Πεντάγωνο τις εμπορικές συμβάσεις με την Rosoboronexport, τον ρωσικό κρατικό φορέα εξαγωγής όπλων επειδή πωλεί όπλα και στο καθεστώς της Δαμασκού .»Θα έλεγα ότι είναι ανησυχητικό για όλους μας ότι αγοράζουμε ελικόπτερα από τη ρωσική εταιρεία που είναι άμεσα συνένοχη στο θάνατο .χιλιάδων αθώων πολιτών της Συρίας- άνδρες, γυναίκες και παιδιά» είπε ο εισηγητής της τροπολογίας γερουσιαστής κ.Moran.Η τροπολογία εγκρίθηκε σε μια προσπάθεια να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία να σταματήσει την πώληση όπλων στη Συρία.
Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί θλιβερό το γεγονός της απαγόρευσης Η αμερικανική κίνηση ήρθε μόλις λίγες ώρες και φαίνεται να συνδέεται άμεσα με το ρωσικό βέτο για το δυτικό σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Μόσχα θεωρεί αυτή τη σύμπτωση όχι τυχαία και επιμένει ότι όλες οι πωλήσεις στη Συρία πραγματοποιούνται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ κ.Αλεξάντρ Λουκασέβιτς. Παράλληλα από την Μόσχα υπενθυμίζουν ότι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να ανταποκριθούν σε εξοπλιστικές συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί με τη Συρία, αλλά δεν θα υπογράψουν νέες παραγγελίες. Άλλοι αναλυτές προσθέτουν ότι τελικά η Μόσχα σταμάτησε και το ταξίδι για την μεταφορά με πλοίο των τελευταίων επισκευασμένων ελικοπτέρων στην Συρία και ότι το πλοίο επέστρεψε στην Ρωσία.Επίσης κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι η απόφαση των γερουσιαστών θα οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες για το Πεντάγωνο την στιγμή που επειδιώκει λιτ’οτητα στον προυπολογισμό άμυνας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε μετά την απόφαση ότι οι γερουσιαστές δεν λαμβάνουν υπόψη τους τη συνεργασία της Rosoboronexport με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν. Πράγματι νωρίτερα φέτος το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας είχε αγοράσει από τη Ρωσία 21 ελικόπτερα Mi-17 στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εθνικών δυνάμεων ασφαλείας στο Αφγανιστάν. Επιπλέον στις 18 Ιουλίου – παραμονή τηςσυζήτησης της επίμαχης τροπολογίας – υπογράφηκε η σύμβαση για την προμήθεια ακόμα 10 ελικοπτέρων Mi-17 αξίας 171 εκατ. δολ. Το ενδιαφέρον του Πενταγώνου ειδικά για τα ρωσικά ελικόπτερα μπορεί να εξηγηθεί, λένε οι ειδικοί, διότι οι Αφγανοί είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι στη χρήση τους στο Αφγανιστάν , είναι πιο εύκολο τεχνικά να συντηρηθούν, είναι καταλληλότερα για να πετούν στα μεγάλα υψόμετρα του Αφγανιστάν και είναι,επίσης, πολύ φθηνότερα. Η απόφαση του Κογκρέσου πλήττει ευθέως το Πεντάγωνο και τα σχέδια των ΗΠΑ να μειώσουν τις στρατιωτικές δαπάνες, επισημαίνει ο διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών .κ. Ρουσλάν Πούχοφ:
»Οι Αμερικανοί αγοράζουν αυτά τα ελικόπτερα όχι από αγάπη για εμάς. Αυτή είναι μια ρεαλιστική λύση, διότι στο Αφγανιστάν έχουν ακόμη μείνει κάποιος αριθμός ανθρώπων, οι οποίοι ήταν τεχνικοί και πιλότοι επί καθεστώτος Νατζιμπουλά. Είναι πολύ ευκολότερο να εκπαιδευτούν για να επισκευάζουν αυτό το ελικόπτερο. Εάν οι Αμερικανοί νομοθέτες απαγορεύσουν την αγορά των Mi-17, αυτό θα αρέσει στην εταιρία Sikorsky. Θα είναι σε θέση να πουλήσει τα δικά της ελικόπτερα, τα οποία είναι αρκετές φορές πιο ακριβά. Αλλά γι’ αυτό θα θυσιαστούν και επιπλέον ζωές Αμερικανών και πρόσθετα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων», είπε..
Ο αμερικανός γερουσιαστής και εισηγητής κ. Jim Moran,είπε σχετικά ότι η τροπολογία »δεν είναι ένα μήνυμα προς το Πεντάγωνο αλλά είναι ένα μήνυμα για τη Ρωσία.»
Πάντως το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ελπίζει ότι τελικά θα επικρατήσει στις ΗΠΑ μια πιο ρεαλιστική γραμμή. Και σε περαιτέρω εξέταση του προϋπολογισμού η απόφαση για την Rosoboronexport μπορεί να αναθεωρηθεί. Η τροπολογία πρέπει επίσης να περάσει την ψηφοφορία στη Γερουσία, ωστόσο και εκεί πριν από τις εκλογές θα υπερισχύσει η λαϊκιστική προσέγγιση, εκτιμά ο κ. Ρουσλάν Πούχοφ:»Στις ΗΠΑ μειώνεται ο στρατιωτικός προϋπολογισμός. Και τώρα δεν είναι εκείνες οι εποχές, που μπορούσαν να πετιούνται μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια μόνο για λόγους του βαριετέ, που προσπαθούν τώρα να ανεβάσουν παραμονές εκλογών πρωτίστως οι Ρεπουμπλικανοί. Στο Κογκρέσο υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων, που είναι ιδεολογικά ρωσοφοβικοί. Πρέπει μονίμως να κάνουν δημόσιες σχέσεις χρησιμοποιώντας μάλιστα την ορολογία του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε και μεταδίδει η Φωνή της Ρωσίας .
Η Γερουσία θα επεξεργαστεί τώρα την τελική εκδοχή του νομοσχεδίου της άμυνας, αλλά η έκβαση είναι άγνωστη. Ακόμη και στην περίπτωση της έγκρισης των τροπολογιών από το Κογκρέσο ο τελευταίος λόγος ανήκει στην κυβέρνηση Ομπάμα. Ειδικοί στην ρωσκή πρωτεύουσα εκτιμούν ότι τελικά ο Ομπάμα »δεν θα καταστρέψει τις σχέσεις συνεννόησης με τη Μόσχα».