Εξοπλισμοί:η τουρκική φρενίτιδα -πρέπει να- προβληματίζει την Αθήνα.

Η οικονομική κατάρρευση της χώρας “παίζεται” κυριολεκτικά ,εβδομάδα με την εβδομάδα. Με τα σενάρια περί,”αναδιάρθρωσης”,”χρεωκοπίας”,”επιμήκυνσης” να δίνουν και να παίρνουν, η χώρα μοιάζει να μην έχει δυνατότητα να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο παρά με την οικονομική της σωτηρία.
Σ΄ αυτή τη προσπάθεια η περικοπή των αμυντικών-εξοπλιστικών δαπανών είναι επιβεβλημένη. Άλλο όμως αυτό κι άλλο ο αφοπλισμός της χώρας. Γιατί η “καραμελα” που εδώ και μήνες “πιπιλάει” η κυβέρνηση με τις αμυντικές δαπάνες ,αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη.

Δυστυχώς, η Ελλάδα οφείλει να παρακολουθεί τις κινήσεις που κάνει η γειτονική Τουρκία στο θέμα των εξοπλισμών. Όχι να την ακολουθεί,αλλά να παρακολουθεί και να πράττει αυτά που πρέπει για να διατηρείται η στοιχειώδης ισορροπία. Η Άγκυρα του Ερντογάν,όχι μόνο δεν άλλαξε ρότα στο θέμα των εξοπλσιμών σε σχέση με τους Κεμαλιστές,αλλά αντιθέτως προχωρά σε μία φρενίτιδα αγορών οπλικών συστημάτων.

Συνεπώς η Ελλάδα,πρέπει να σοβαρευτεί και κυρίως γρήγορα να αποφασίσει τι ακριβώς χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την απειλή της στρατιωτικής πίεσης που ενδέχεται να μας ασκήσει η γειτονική χώρα.
Ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών ,πρώην πιλότος F-16,μιλώντας στο συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια Exposec,περιέγραψε την όχι και τόσο ευχάριστη για την Ελλάδα πραγματικότητα.Ο κ.Γεωργιόπουλος,αναφέρθηκε στους υπερεξοπλισμούς της Τουρκίας,λέγοντας:
“Δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι, λίγες ημέρες πριν, ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Πίρι Ρέις της Κωνσταντινούπολης, κατά λέξη ανέφερε: «Στο παρελθόν υπήρχε η έκφραση ότι η Τουρκία είναι περιστοιχισμένη από τρεις πλευρές από θάλασσα και από τέσσερις πλευρές από εχθρούς. Επί χρόνια δεν κάναμε αυτά που έπρεπε για τη θάλασσα, αλλά ξοδεύτηκαν η ενέργεια και η ελπίδα της χώρας μας στο όνομα των φανταστικών εχθρών. Η Τουρκία ασχολήθηκε επί χρόνια με τους φανταστικούς εχθρούς που κατασκευάσθηκαν στο εσωτερικό και εξωτερικό και δεν κατάφερε να αφιερώσει χρόνο στις θάλασσές της, τα μέταλλά της, τους ποταμούς της και, το κυριότερο, στο ανθρώπινο δυναμικό, στους νέους, τα παιδιά και την παιδεία, δηλαδή στο μέλλον της».
 
Στη συνέχεια, ο κ. Ερντογκάν, σε κάποιο σημείο της ομιλίας του για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τόνισε: «Πίσω από την κρίση αυτή βρίσκονται οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς. Επί χρόνια ξόδεψαν ότι είχαν και δεν είχαν στους εξοπλισμούς. Εναντίον τίνος; Αυτό είναι γνωστό. Και σε τι ωφέλησε αυτό; Η τεχνολογία των όπλων και η αμυντική βιομηχανία αλλάζει και αναπτύσσεται συνεχώς. Όταν ξοδεύετε τα χρήματα αυτά, υποθηκεύεται και το μέλλον της χώρας σας. Αυτό είναι το βαρύ τίμημα της κατασκευής φανταστικών εχθρών για τη γείτονά μας. Δεν πρέπει να υποπέσουμε στο ίδιο λάθος»…
Ενώ λέει ότι η Τουρκία δεν θα υποπέσει στο ίδιο λάθος των εξοπλισμών με τους Έλληνες, διατηρεί υπεράριθμες και υπερσύγχρονες στρατιωτικές δυνάμεις σε ετοιμότητα και υψηλή διαθεσιμότητα, ενώ εντός των προσεχών μηνών θα παραλάβει και επιπλέον αριθμό υπερσύγχρονων αεροσκαφών F-16 και θα αρχίσει την αναβάθμιση των παλαιοτέρων.
Επιπλέον, παρότι μιλάει για φανταστικούς εχθρούς που έφτιαξε η χώρα του, αποκρύπτει το γεγονός ότι, η ίδια του η χώρα απειλεί πραγματικά και δεν είναι φανταστικός εχθρός για τους γείτονές της, αφού με τα μαχητικά της συνεχίζει προκλητικά και σε καθημερινή βάση να παραβαίνει τους διεθνείς Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και να παραβιάζει τον εθνικό μας χώρο. Ταυτόχρονα, δεν αποδέχεται την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των νησιών μας, με  τα κλασικά και γνωστά επιχειρήματα, περί ειδικών περιστάσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο…
Πέραν όμως όλων των παραπάνω, δεν παραμένουμε αφελείς στις αναφορές του κ. Ερντογκάν για τους φανταστικούς εχθρούς και τις μειώσεις των εξοπλισμών που λέει, αφού γνωρίζουμε ότι, τα προσεχή χρόνια, θα εισέλθουν στο Αιγαίο νέα υποβρύχια και νέα επιθετικά ελικόπτερα που θα προμηθευθεί, ενώ, η είσοδος των 100 υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35, θα προσθέσει νέα δεδομένα στην υφιστάμενη ισορροπία δυνάμεων και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί…”
Οι διαπιστώσεις καλές είναι και από τον επικεφαλής της ΓΔΕ και πιθανότατα από τον προϊστάμενό του ΥΕΘΑ. Το ερώτημα είναι αν πέραν από αυτές τις διαπιστώσεις,υπάρχει και σχέδιο.