Μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση ανέλαβε να μας κάνει “μάθημα” για τη διαφθορά στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ακούγεται λίγο περίεργο και μοιάζει μάλλον με προσπάθεια να “στηθούν” σεμινάρια κι άλλα “εκπαιδευτικά” προγράμματα μέσω των οποίων θα πάρουμε ιδέες για το πως θα αντιμετωπίσουμε το “καρκίνο” της διαφθοράς.
Ποια είναι η ΜΚΟ που υποτίθεται ότι μας …άνοιξε τα μάτια; Η ονομασία της είναι defenceagainstcorruption, δηλαδή “άμυνα εναντίον της διαφθοράς”.
Σύμφωνα με όσα δηλώνουν τα μέλη της πρόκειται για “ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική και μη κυβερνητική οργάνωση”.Και μόνο από το τίτλο κουμπωνόμαστε εδώ στην Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ ιδρύθηκε το 1993 από διευθυντικά στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας “που απογοητεύτηκαν από την έλλειψη αντιμετώπισης φαινομένων διρροής κεφαλαίων της Τράπεζας. Εστιάζει στην αντιμετώπιση της διαφθοράς λαμβάνοντας εποικοδομητικά μέτρα.Παρούσα σε 95 χώρες”.
Από που βγάζει λεφτά; Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τα μέλη της είναι “χρηματοδοτούμενη από φιλανθρωπίες,κυβερνήσεις ,μεμονωμένα άτομα και εταιρείες”. Μπορεί να είμαστε καχύποπτοι,αλλά όλα αυτά ακούγονται κάπως παράξενα στην ελληνική πραγματικότητα.
Το σεμινάριο έγινε στο ΥΕΘΑ και πέρα από τις καχύποπτες σκέψεις που αναφέραμε έγιναν μερικές ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις. Όσο για τα μέτρα αντιμετώπισης της διαφθοράς δεν ειπώθηκε κάποια “σοφία”. Πρόκειται για μέτρα που και στην Ελλάδα όσοι ασχολούνται με το χώρο των εξοπλισμών από κυβερνητικά πόστα γνωρίζουν ότι πρέπει να ληφθούν ,αλλά λείπει πάντα ένα στοιχείο:η αποφασιστικότητα.
“Τα πολιτικά κόμματα οι μεγαλύτεροι φορείς διαφθοράς”
Αν και αναμενόμενο ως διαπίστωση, η πρώτη θέση των πολιτικών κομμάτων σε θέματα διαφθοράς,εντυπωσίασε από τα στοιχεία της έρευνας που παρουσιάστηκαν στο ΥΕΘΑ. Σε παγκόσμιο επίπεδο,τα πολιτικά κόμματα είναι πρωταθλητές διαφθοράς.
Αντιθέτως οι στρατιωτικοί εμφανίζονται μόλις τρίτοι από το τέλος κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο.
Ο χώρος της Άμυνας και των εξοπλισμών κατέχει τη δεύτερη θέση μετά από τα δημόσια εργα, σε άλλο πίνακα στον οποίο καταγράφονται διάφορα πεδία στα οποία ασκείται έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ως παράδειγμα λήψης κάποιων πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο χώρο της Άμυνας έφεραν τη Πολωνία. Το πιο ενδιαφέρον που προκύπτει από τις προτάσεις τους είναι ότι η επαφή με τους κατασκευαστές όπλων πρέπει να γίνεται “απ΄ ευθείας ή σε εκθέσεις οπλισμών.Όχι πράκτορες”.
Στην Ελλάδα το είδος των “πρακτόρων” ως γνωστόν ανθεί. Τώρα όμως τους έχουν πάρει …χαμπάρι και οι εταιρείες επιδιώκουν την απ΄ ευθείας επαφή με τους Έλληνες αξιωματούχους που βρίσκονται σε θέσεις από τις οποίες χειρίζονται θέματα εξοπλισμών. Κατάλαβαν ότι οι “πράκτορες” τους κόστιζαν πολλά ειδικά στον τομέα του λεγόμενου…λόμπινγκ.