«Μην απαξιώνουμε άλλο τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ.Είναι το καύχημα του ΠΝ», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη Βουλή ο ΥΕΘΑ Ε.Βενιζέλος.
Κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και το νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με την νομολογία αναφορικά με τη διακίνηση «μαύρου χρήματος» αποδεικνύει ότι σε τίποτα δεν παρεμποδίζει το άρθρο 86 και οι προθεσμίες που αυτό προβλέπει την ποινική δίωξη και τιμωρία προσώπων που ενέχονται στις άθλιες και ταπεινωτικές πράξεις της δωροδοκίας και της διακίνησης μαύρου χρήματος.
«Όπως κι αν προσεγγίσει κανείς ερμηνευτικά τις διατάξεις του Συντάγματος και της κοινής ποινικής νομοθεσίας το συμπέρασμα είναι το ίδιο κι αυτό είναι ένα μήνυμα της Βουλής προς τον εαυτό της, την κοινή γνώμη και την Δικαιοσύνη. Διότι όταν δεν υπάρχει ποινική δικαιοδοσία της Βουλής, υπάρχει η δικαιοδοσία των κοινών ποινικών δικαστηρίων», υπογράμμισε.
Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας χρονικός φραγμός, καμία παραγραφή και καμία προθεσμία που να παρεμποδίζει τη διερεύνηση αυτών των αδικημάτων. Εξήγησε πως όταν υπάρχουν υπόνοιες για δωροδοκία και διακίνηση μαύρου χρήματος υπάρχει η νομική βάση για την διερεύνηση και τη διαλεύκανση των θεμάτων αυτών: όπου η Βουλή έχει αρμοδιότητα, από την Βουλή, αλλά σε κάθε περίπτωση από την κοινή ποινική Δικαιοσύνη.
Διευκρίνισε πως αυτό είναι και το κριτήριο που επέβαλλε τη διαφοροποίηση της περίπτωσης του κ. Τσοχατζόπουλου σε σχέση με την περίοδο 2002 – 2009. Όπως είπε, δημοσιεύματα, σχόλια, ακριτομυθίες και κυρίως στοιχεία από την επιπόλαια έρευνα που διεξάγει η γερμανική δικαιοσύνη στα θέματα αυτά, επιβάλλουν να διερευνηθεί η τυχόν διάταξη των αδικημάτων της δωροδοκίας και της διακίνησης μαύρου χρήματος.
Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι όταν δεν έχουμε τέτοιου είδους ενδείξεις και το θέμα είναι αν λήφθηκαν σωστές αποφάσεις και έγινε επωφελής διαχείριση των συμβάσεων, τότε το ζήτημα δεν είναι η δωροδοκία και η διακίνηση μαύρου χρήματος. «Εάν ποινικοποιήσουμε αυτές τις επιλογές θα έχουμε περιπέσει σε σφάλμα μείζον του πρώτου, θα έχουμε ποινικοποιήσει την έννοια της πολιτικής αντιπαράθεσης», είπε και πρόσθεσε πως το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τις θαρραλέες πολιτικές επιλογές και τις αποφάσεις υπέρβασης που πρέπει να πάρει ο ελληνικός λαός.
Γι αυτό, πρόσθεσε, προτείνουμε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης εκεί όπου υπάρχει υλικό που επιβάλλει τη διερεύνηση της τυχόν τέλεσης αδικημάτων δωροδοκίας και διακίνησης μαύρου χρήματος κι ενεργοποιούμε το πιο εξειδικευμένο όργανο της Βουλής, που είναι η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Αμυντικών Εξοπλισμών και συμβάσεων για να αποσαφηνιστεί η περίοδος 2002 – 2009.
Αναφορικά με τα όσα έχουν γίνει από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα συζητήθηκαν εκτενώς και στην Ολομέλεια και στην Επιτροπή γιατί πλέον η Βουλή αποφασίζει για τα πάντα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπενθύμισε ότι ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε τον νόμο του 2010, σε εκτέλεση του οποίου συνήφθησαν οι νέες συμβάσεις όπως και το προσύμφωνο, η ΝΔ δεν εξέφρασε αντίρρηση μόνον στο ότι τα δύο νέα υποβρύχια είναι τύπου 214 κι όχι τύπου 209.
Απαντώντας στον κ. Καμμένο περί των αντιρρήσεων που προέβαλλε η ΝΔ για τις συμβάσεις από το 2000 έως το 2004, ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε το ερώτημα γιατί από το 2004 έως το 2009 γιατί δεν ενημέρωσε ώστε να γίνει έλεγχος παρά καταβλήθηκαν 750 εκ. και λόγω της αδράνειας -στην οποία δεν αποδίδεται δόλος- βρέθηκαν οι Γερμανοί της HDW και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά να ζητούν αυτοί αποζημιώσεις κι εμείς βρεθήκαμε να παραλαμβάνουμε κατάσταση αιχμαλωσίας και ομηρίας.
«Το λύσαμε αυτό το πρόβλημα με νόμο και με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς διαδικασίες εκτός Βουλής», πρόσθεσε. Κάλεσε δε να μην απαξιώνεται το «Παπανικολής» και το χαρακτήρισε «καύχημα του Ναυτικού», επικαλούμενος τον κυβερνήτη του, ο οποίος είπε «ας μην απαξιώνεται το υποβρύχιο γιατί θα είναι σαν να μην ξέρουμε τι πλεονεκτήματα διαθέτουμε», διότι όχι μόνο έχει τορπίλες αλλά μπορεί και να τις εκτοξεύσει.
Τέλος, αναφερόμενος στην Προανακριτική Επιτροπή είπε πως θα κινηθεί με ταχύτητα, τη δικανική πειθαρχία που απαιτείται και διαφάνεια, και το πόρισμα θα υποβληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Ολομέλεια της Βουλής. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο υπουργός, σε ένα πλαίσιο πολιτικής διερεύνησης θα συζητηθούν τα θέματα αυτά στην Επιτροπή Αμυντικών Εξοπλισμών και Συμβάσεων για να αντληθούν διδάγματα ώστε, όπως τόνισε «να είμαστε σωστοί και αποτελεσματικοί τώρα».