3SM Tyrfing: Συμφωνία για την ανάπτυξη του νέου αντιπλοϊκού υπερηχητικού πυραύλου ακριβείας – Ποιες εταιρείες συμμετέχουν

Η νορβηγική εταιρεία Kongsberg Defense & Aerospace υπέγραψε συμφωνία με τις γερμανικές Diehl Defense και MBDA Deutschland για να συνεργαστούν και για να συμμετέχουν από κοινού στο πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου αντιπλοϊκού υπερηχητικού πυραύλου ακριβείας τύπου 3SM Tyrfing, ο οποίος αναμένεται να παραδοθεί το 2035 στις νορβηγικές και γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, οι νορβηγικές και γερμανικές κατασκευάστριες εταιρείες θα συνεργαστούν με τους εθνικούς ερευνητικούς οργανισμούς των χωρών τους, με στόχο να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν τον πιο προηγμένο πύραυλο ακριβείας μεγάλης εμβέλειας, που θα είναι ικανός να αντιμετωπίσει μονάδες επιφανείας στο μελλοντικό πεδίο επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της MBDA Deutschland δήλωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, τα stand-off όπλα, δηλαδή αυτά που μπορούν να εκτοξευθούν εκτός της εμβέλειας των εχθρικών συστημάτων αναχαίτισης, είναι ζωτικής σημασίας για την αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι ακριβείας μεγάλης εμβέλειας τύπου SuperSonic Strike Missile – 3SM Tyrfing θα τεθούν αρχικά σε επιχειρησιακή λειτουργία με τις νορβηγικές και γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Επίσης, οι πύραυλοι τύπου 3SM Tyrfing  αναμένεται να χρησιμοποιούνται μαζί με τους Naval Strike Misssile (NSM) ενώ θα έχουν περίπου την ίδια ταχύτητα, άνω των 0,93 Mach με δραστική εμβέλεια άνω των 190 χιλιομέτρων.

Με πληροφορίες από: Defense Post / Φωτογραφία Kongsberg Defense & Aerospace