3SM Tyrfing: Πόσα ζητάει η γερμανική κυβέρνηση από τον προϋπολογισμό για να χρηματοδοτήσει τον νέο υπερηχητικό πύραυλο

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας υπέβαλε αίτημα για περίπου 652 εκατομμύρια ευρώ στην επιτροπή προϋπολογισμού του κοινοβουλίου για τη χρηματοδότηση ενός έργου ανάπτυξης των υπερηχητικών πυραύλων τύπου 3SM Tyrfing με τη Νορβηγία, ανέφερε σήμερα σε δημοσίευμά του το Spiegel.

Η νορβηγική εταιρεία Kongsberg Defense & Aerospace υπέγραψε, στα μέσα του περασμένου Μαΐου, συμφωνία με τις γερμανικές Diehl Defense και MBDA Deutschland για να συνεργαστούν και για να συμμετέχουν από κοινού στο πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου αντιπλοϊκού υπερηχητικού πυραύλου ακριβείας τύπου SuperSonic Strike Missile (3SM) Tyrfing, ο οποίος αναμένεται να παραδοθεί το 2035 στις νορβηγικές και γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Επίσης, οι πύραυλοι τύπου 3SM Tyrfing αναμένεται να χρησιμοποιούνται μαζί με τους Naval Strike Misssile (NSM) ενώ θα έχουν περίπου την ίδια ταχύτητα, άνω των 0,93 Mach με δραστική εμβέλεια άνω των 190 χιλιομέτρων.

Μόλις ολοκληρωθεί η φάση του σχεδιασμού, οι δύο χώρες θα στείλουν στα κοινοβούλιά τους την πρόταση για να πάρουν την έγκριση και να προχωρήσουν με την κατασκευή του πυραύλου.

Ωστόσο, το γερμανικό ΥΠΑΜ δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρει την έγκριση για την χρηματοδότηση του προγράμματων των υπερηχητικών πυραύλων. Ήδη, τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει ανακοινώσει τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση Σολτς, άρματα μάχης Leopard 2A8, δύο επιπλέον φρεγάτες F126 και 20 νέα Eurofighter έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, καθώς δεν έχουν μείνει χρήματα ούτε στον αμυντικό προϋπολογισμό, ούτε στο ειδικό ταμείο των 100 εκατομμυρίων.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου