Του Δημήτρη Καιρίδη
Την περασμένη Κυριακή διεξήχθησαν περιφερειακές εκλογές στη Σαρδίνια της Ιταλίας. Η συμμαχία των δεξιών και των κεντροδεξιών κομμάτων θριάμβευσε με 48% των ψήφων, κερδίζοντας 8% περισσότερο από ότι την προηγούμενη φορά. Αντίστοιχο ποσοστό κατέλαβε η δεξιά συμμαχία και στις εκλογές στην περιφέρεια του Αμπρούτζο, που διεξήχθησαν στις 10 Φεβρουαρίου. Εκεί, η άνοδος των ποσοστών της δεξιάς συμμαχίας έφθασε το 18% σε σχέση με τις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές.
Αντίθετα, το Κίνημα των Πέντε Αστεριών, που είναι σήμερα ο ισχυρότερος εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας, καταποντίστηκε. Στη Σαρδίνια κατέλαβε 11% και στο Αμπρούτζο 20%. Στις εθνικές εκλογές πέρσι, το Κίνημα είχε πάρει 41% των ψήφων στη Σαρδινία. Πρόκειται για ένα πολύ κακό αποτέλεσμα και την επιβεβαίωση μιας γενικής τάσης, που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με την οποία το νεοπαγές Κίνημα των Πέντε Αστεριών βρίσκεται σε κάθοδο ενώ, αντιθέτως, η ιταλική δεξιά βρίσκεται σε άνοδο και, με πυρήνα τη Λέγκα, σε τροχιά απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας.
Η επιτυχία της Λέγκας είναι αξιοσημείωτη. Συνήθως ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος υφίσταται τη μεγαλύτερη φθορά από τη διακυβέρνηση. Αυτό συνέβη με τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ όταν συνασπίστηκαν με τη ΝΔ, με τους ΑΝΕΛ πιο πρόσφατα, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στη Μεγάλη Βρετανία και τους Σοσιαλοδημοκράτες στη Γερμανία. Αντίθετα, η Λέγκα έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει την απογοήτευση των Ιταλών με την πορεία της χώρας, εξαιτίας της οικονομικής παρακμής της και τη διαρκή μεταναστευτική κρίση.
Το Κίνημα των Πέντε Αστεριών πελαγοδρομεί μεταξύ των υποσχέσεων και των πιέσεων της διακυβέρνησης, θύμα της απειρίας, του ρομαντισμού, του λαϊκισμού και της χαλαρής οργάνωσής του, που το βοήθησαν να γιγαντωθεί αλλά σήμερα το πλήττουν.
Η Ιταλία δείχνει μια ευρύτερη ευρωπαϊκή δεξιόστροφη τάση. Αν στην τάση αυτή στοιχηθεί και η νότια Ευρώπη, η οποία παραδοσιακά υπήρξε η περιοχή όπου η Αριστερά είχε την ισχυρότερη παρουσία, τότε στις προσέχεις ευρω-εκλογές του Μαΐου, οι πολιτικές δυνάμεις από τους φιλελεύθερους και δεξιά τους θα έχουν την πλειοψηφία.
Στις επόμενες εκλογές στην Ιταλία, στην Ισπανία αλλά και στην Ελλάδα, η Δεξιά-Κεντροδεξιά αναμένεται να κερδίσουν την πλειοψηφία, ενώ και στη Γαλλία, η βασική απειλή για τον Εμμανουέλ Μακρόν είναι στα δεξιά παρά στα αριστερά του. Μόνη εξαίρεση είναι η Πορτογαλία, του πετυχημένου Σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα, που εμφανίζεται έτοιμη να επανεκλέξει, και μάλιστα με μεγαλύτερο ποσοστό, μια κεντρο-αριστερή κυβέρνηση. Η στροφή θα ξεκινήσει στις 28 Απριλίου με τις ισπανικές εθνικές εκλογές και θα επιταχυνθεί με την αναμενόμενη αποχώρηση της μόνης κυβέρνησης της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ευρώπη, του Σύριζα στην Ελλάδα, από την εξουσία.