Εβδομαδιαία ανασκόπηση της διεθνούς επικαιρότητας

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, υποχώρησε, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, πριν από ενάμισι χρόνο, υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής, και ανέστειλε την αύξηση των φόρων στα καύσιμα. Η αναταραχή τη Γαλλία δυσκολεύει την προσπάθεια του Μακρόν να ενοποιήσει περαιτέρω την ευρωζώνη και αυξάνει αντί να μειώνει τη δυσπιστία των Γερμανών προς τη Γαλλία και τον ευρωπαϊκό νότο.

Η Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων τη συμφωνία που υπέγραψε με τους Ευρωπαίους για ένα ομαλό Brexit. Όλα τα ενδεχόμενα σήμερα είναι ανοιχτά. Επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μια δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή, παραίτηση της Μέι από την πρωθυπουργία ακόμα κι ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Αυτό που δεν φαίνεται πιθανό είναι οι Συντηρητικοί να αυτοκτονήσουν και να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές. Όλα θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της ήττας της Μέι. Αν είναι μικρή θα είναι διαχειρίσιμη και ίσως της επιστρέψουν, στο τέλος, να επικρατήσει. Αν είναι μεγάλη, τότε αντίο Ντάουνιγκ Στρητ γι’ αυτήν.

Την περασμένη Τετάρτη τελέστηκε η επίσημη εξόδιος ακολουθία στην Ουάσιγκτον για τον 41ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζωρτζ Μπους, παρουσία τόσο του νυν όσο και των τεσσάρων εν ζωή πρώην Προέδρων. Ο Μπους πέθανε στα 94 του χρόνια έχοντας διαγράψει μια εκπληκτική πορεία στην αμερικανική δημόσια ζωή: βουλευτής, πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη και την Κίνα, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, γενικός διευθυντής της CIA, αντιπρόεδρος και, εν συνεχεία, Πρόεδρος. Υπήρξε, κατεξοχήν, Πρόεδρος της εξωτερικής πολιτικής, υπεύθυνος για την ομαλή μετάβαση στη μετακομουνιστική εποχή στην Ευρώπη και τον πετυχημένο πρώτο πόλεμο του Κόλπου εναντίον του Ιράκ του Σαντάμ Χουσέιν. Ευπατρίδης και μετριοπαθής, ηττήθηκε το 1992 από τον Μπιλ Κλίντον, λαμβάνοντας το ατιμωτικό 37% των ψήφων. Υπήρξε, ωστόσο, ο πατριάρχης της πολιτικής δυναστείας των Μπους και είδε τον πρωτότοκο υιό του να εκλέγεται πρόεδρος το 2000. Σημειωτέον, ότι οι δυο Μπους, πατέρας και υιός, είναι οι μόνοι Ρεπουμπλικάνοι που κέρδισαν τη λαϊκή ψήφο σε προεδρικές εκλογές από το 1988 μέχρι σήμερα. Ο πατέρας το 1988 και ο υιός το 2004.

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα είναι αρχηγός των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών ακόμα για πολύ. Το κόμμα εξέλεξε νέο αρχηγό, μετά την οικειοθελή απόσυρση της Μέρκελ από τη διεκδίκηση μιας νέας θητείας. Η ίδια δηλώνει ότι θα παραμείνει στην καγκελαρία ως το 2021.

Τέλος, στην Ισπανία, που μαζί με την Πορτογαλία, δεν είχαν μέχρι σήμερα ακροδεξιό κόμμα στα κοινοβούλιά τους, το ακροδεξιό κόμμα Vox, δηλαδή φωνή, απέσπασε το εντυπωσιακό 11% των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές της Ανδαλουσίας. Αντίθετα, οι σοσιαλιστές, των οποίων η Ανδαλουσία υπήρξε το ισχυρότερο προπύργιο, και, συνολικά, η Αριστερά κατέγραψαν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, μετά το θάνατο του Φράνκο το 1975.