Η Εβδομαδιαία Ανασκόπηση της Διεθνούς Επικαιρότητας

Του Δημήτρη Καιρίδη,

Με το 53% των ψήφων, ο 64χρονος χαρισματικός αριστερός Andrez Manuel Lopez Obrador εκλέχθηκε νέος πρόεδρος του Μεξικού. Η συμμαχία της οποίας ηγείται κέρδισε την πλειοψηφία και στο Κογκρέσο και τον Δήμο της Πόλης του Μεξικού, της μεγαλύτερης αμερικανικής μητρόπολης. Η νίκη του ερμηνεύεται ως την απάντηση ενός οργισμένου εκλογικού σώματος με τις πολιτικές ελίτ και τη μεγάλη διαφθορά, τη βία και την ανομία που μαστίζει τη λατινοαμερικανική αυτή χώρα.

Με τη μεσολάβηση του προέδρου της Bundestag, του γνωστού μας Wolfang Schauble, επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία μεταξύ της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του συμμάχου της, υπουργού των εσωτερικών και προέδρου των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Horst Seehofer για το μεταναστευτικό. Το μέλλον του Σένγκεν, της ανεμπόδιστης κυκλοφορίας προσώπων εντός του μεγαλύτερου μέρους της Ε.Ε., φαίνεται πως θα κριθεί στην αυστρο-γερμανική μεθόριο. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Γερμανία θα επιστρέφει στην Αυστρία όσους εν δυνάμει πρόσφυγες έχουν αιτηθεί άσυλο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν συμφωνήσει να δεχτούν πίσω αυτούς τους αιτούντες ασύλου αλλά όχι η Ιταλία, που αποτελεί και την κύρια πηγή εισόδου προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στην Ε.Ε. σήμερα. Η Αυστρία του σκληρού Σεμπάστιαν Κουρτς δεν θέλει να κρατήσει αυτή τους αιτούντες ασύλου και διαβεβαιώνει ότι θα τους επιστρέψει στην Ιταλία, όπου ο ακόμα σκληρότερος Ματέο Σαλβίνι της Λίγκας, με τίποτα δεν τους θέλει πίσω. Η κρίση στις αυστρο-γερμανικές και στις αυστρο-ιταλικές σχέσεις στο προσεχές μέλλον μοιάζει αναπόφευκτη.

Μέχρι πρόσφατα, η Πολωνία θεωρούνταν το καλύτερο υπόδειγμα μετάβασης από τον κομουνισμό στη δημοκρατία και την ελεύθερη αγορά και το πιο πετυχημένο παράδειγμα της θετικής επιρροής της ευρωπαϊκής ενοποίησης στη μεταμόρφωση μιας χώρας. Τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθυστερημένα και διστακτικά, αποφάσισε να παραπέμψει την Πολωνία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν δεν αντιστρέψει την απόλυση της πλειοψηφίας των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, που είναι η πιο πρόσφατη ενέργεια της πολωνικής κυβέρνησης, στη συστηματική προσπάθειά της υπονόμευσης της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του κράτους δικαίου στην Πολωνία. Επιπλέον, η Επιτροπή έχει εισηγηθεί την περικοπή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων από τις προβληματικές χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και τη μεταφορά των χρημάτων στη νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Αυτές είναι τρεις από τις σημαντικότερες ειδήσεις διεθνώς, αν και τα βλέμματα δισεκατομμυρίων τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο είναι στραμμένα στο 21ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που διεξάγεται στη Ρωσία. Μέχρι σήμερα, στη διοργάνωση έχουν επικρατήσει είτε πέντε δυτικοευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Αγγλία) είτε τρεις νοτιοαμερικανικές (Βραζιλία, Αργεντινή και Ουρουγουάη). Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε αν η φετινή διοργάνωση θα ακολουθήσει την παράδοση ή θα υπάρξει και άλλη τροπαιούχος χώρα. Προς το παρόν, η παντοδύναμη Γερμανία αποκλείστηκε.