Του Δημήτρη Καιρίδη
Η σημερινή έκδοση των New York Times, της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη επιρροή στις Ηνωμένες Πολιτείες, φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της μια αναλυτική ανταπόκριση-αφιέρωμα στο στρατόπεδο φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου. Το δημοσίευμα περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα της συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων/μεταναστών και εγκαλεί τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές για το αίσχος.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στον συνωστισμό 9000 ανθρώπων σε έναν χώρο που μετά βίας χωρά 3000, στα ρέοντα λύματα και το χαλασμένο φαγητό, στην έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στις ατέλειωτες ώρες αναμονής σε ουρές για το καθημερινό συσσίτιο, στη βία και το καθεστώς ανομίας που επικρατεί και δίνει έμφαση στην επιδημία ψυχικών διαταραχών των διαβιούντων εκεί μετά από ένα μακρύ διάστημα παραμονής.
Είναι σπαρακτικές οι δηλώσεις κάποιων αιτούντων ασύλου ότι, ενώ φαντάζονταν την Ελλάδα ως τη γη της επαγγελίας, τώρα πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερα να είχαν πνιγεί καθοδόν για τη Λέσβο παρά να ζήσουν την εμπειρία της Μόριας. Το δημοσίευμα επιβεβαιώνει ότι σύμφωνα με τις αρχές της Ε.Ε., η Ελλάδα έλαβε βοήθεια 1,6 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου, εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχει εκταμιευθεί το 1,1 δισ. Στο δημοσίευμα, τέλος, περιλαμβάνεται και η ανταπάντηση ενός κυβερνητικού εκπροσώπου που δικαιολογεί την κατάσταση εξαιτίας της μικρής αύξησης των ροών το περασμένο καλοκαίρι.
Την ίδια αυτή περίοδο, τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Ευρώπης, εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοράσεις, έχουν δημοσιεύσει ή μεταδώσει ανταποκρίσεις από τη Μόρια που επιτείνουν την πολύ κακή εικόνα της χώρας μας διεθνώς στο ζήτημα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Παρά την περίεργη αδιαφορία της κυβέρνησης, το ζήτημα της Μόριας και των λοιπών «κέντρων φιλοξενίας» στα νησιά του Ανατολικού Αιγίου έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις που πλήττουν τη διεθνή αξιοπιστία και το κύρος της Ελλάδας.
Το χειρότερο είναι ότι για μια ακόμα φορά η Ελλάδα εμφανίζεται να υποκρίνεται. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιεί μια ανθρωπιστική ρητορική προστασίας των προσφύγων, την ίδια ώρα επιτρέπει να εκτυλίσσεται εντός της εθνικής της επικράτειας ένα ανήκουστο αίσχος, που σύμφωνα με το δημοσίευμα των NYT, δεν συναντά κανείς ούτε στα χειρότερα στρατόπεδα προσφύγων της υποσαχάριας Αφρικής.
Είναι ανάγκη να αναβαθμιστούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσης, να αποσυμφορηθούν τα υπερπλήρη στρατόπεδα, να επιβληθεί ο νόμος και η ευταξία και να εκκαθαριστούν τάχιστα οι χρονίζουσες αιτήσεις ασύλου, με τη βοήθεια της Ε.Ε. Η Μόρια αποτελεί προσβολή για κάθε Έλληνα και η εικόνα που εκπέμπει προς το εξωτερικό σήμερα αποτελεί εθνική ντροπή που δεν πρέπει να συνεχιστεί.