Του Δημήτρη Καιρίδη
Το F-35 είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς χαμηλής παρατηρησιμότητας που αντικαθιστά τα F-16 και F-18 και πρόκειται να αποτελέσει τον βασικό κορμό της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα επόμενα 30 χρόνια.
Στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του F-35 συμμετέχει και η Τουρκία και το Εσκί Σεχίρ, στα δυτικά της Άγκυρας, προβλέπεται να αποτελέσει την κύρια έδρα για τη συντήρηση του αεροσκάφους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η ίδια η Τουρκία σχεδίαζε να αγοράσει 100 F-35, με το πρώτο F-35 να της παραδίνεται το 2019.
Δεν αποτελεί υπερβολή η διαπίστωση ότι με το F-35 σε τουρκικά χέρια αλλάζει άρδην η ισορροπία στο Αιγαίο σε βάρος της Ελλάδας, η οποία, εξαιτίας της οικονομικής στενότητας, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εκσυγχρονίσει τα γερασμένα F-16. Είναι, λοιπόν, μείζονος σημασίας, για τα ελληνικά συμφέροντα, η μάχη που διεξάγεται στο αμερικανικό Κογκρέσο για την παρεμπόδιση της πώλησης αυτού του υπερ-όπλου στην Τουρκία του Ερντογάν.
Πέρα από τα πολλά επιχειρήματα εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν και της πολιτικής του που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους δυτικούς σχεδιασμούς στη Συρία και αλλού, η Τουρκία έκανε το λάθος να θέλει να αποκτήσει το ρωσικό αντι-αεροπορικό σύστημα S-400. Έτσι, δημιούργησε τη βάσιμη υποψία ότι στην προσπάθειά της να διασυνδέσει τις δυο τεχνολογίες, του F-35 και των S-400, θα διαρρεύσει τα πολύτιμα μυστικά του αμερικανικού υπερ-όπλου στους Ρώσους, αχρηστεύοντας δεκαετίες και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν στην έρευνα για την ανάπτυξη του F-35.
Η ελληνική διπλωματία, σε συνεργασία με το ελληνικό λόμπυ στην Ουάσινγκτον και άλλους ενδιαφερόμενους, όπως πρωτίστως είναι το Ισραήλ, θα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις αμερικανικές ανησυχίες και να συμβάλει στην παρεμπόδιση της πώλησης. Τα επιχειρήματα εναντίον της πώλησης αυτής είναι πολλά και πειστικά. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να ενισχύσουν την Τουρκία, την ώρα που αυτή παραβιάζει τον εναέριο χώρο της συμμάχου Ελλάδας, απειλεί το σύμμαχο Ισραήλ και βομβαρδίζει τους σύμμαχους Κούρδους στη Συρία.