Εβδομαδιαία ανασκόπηση της Διεθνούς Επικαιρότητας 11-17/2/2019 – ΒΙΝΤΕΟ

Του Δημήτρη Καιρίδη

Την περασμένη Τετάρτη, η ισπανική βουλή καταψήφισε την πρόταση για τον προϋπολογισμό για το 2019 της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ. Οι Καταλανοί εθνικιστές συνασπίστηκαν με τους κεντροδεξιούς του Λαϊκού Κόμματος και των Ciudadanos εναντίον της κυβέρνησης, παίρνοντας εκδίκηση για την άρνηση των Σοσιαλιστών να συμφωνήσουν στην προκήρυξη ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Μια μέρα πριν, την περασμένη Τρίτη, ξεκίνησε η δίκη σε βάρος των αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας για το παράνομο δημοψήφισμα του 2017. Όλα τώρα δείχνουν ότι η Ισπανία θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός του 2019, ένα χρόνο νωρίτερα από τη λήξη της συνταγματικής θητείας της παρούσας βουλής το 2020.

Η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Vox θα προσθέσει ένα πέμπτο εθνικό κόμμα στην ισπανική βουλή, αυξάνοντας τον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων, την αβεβαιότητα και τη δυσκολία διακυβέρνησης της χώρας από την οποία ταλαιπωρείται από το 2015 και μετά.

Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική εποχή, η Γαλλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Ρώμη στις 7 Φεβρουαρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνάντηση του αρχηγού του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, με εκπροσώπους του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θεωρεί τον εαυτό του ηγέτη ενός πανευρωπαϊκού μετώπου για την προάσπιση της φιλελεύθερης και ανοικτής τάξης πραγμάτων ενάντια στους λαϊκιστές και τους ακροδεξιούς, που κυβερνούν σήμερα την Ιταλία. Το μέτωπο θα δοκιμαστεί στις προσεχείς ευρω-εκλογές αλλά όλα δείχνουν ότι οι ακροδεξιοί εθνικιστές και λαϊκιστές θα τα πάνε πολύ καλά.

Την περασμένη Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου, το Ιράν γιόρτασε τα σαρακοστά γενέθλια της ισλαμικής επανάστασης. Η επανάσταση όχι μόνο άλλαξε τη χώρα αλλά και επηρέασε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, τον ευρύτερο μουσουλμανικό κόσμο και τις σχέσεις του με τη Δύση και την υπόλοιπη ανθρωπότητα.

Σήμερα, το Ιράν είναι μια χώρα αντιφάσεων. Ο Πρόεδρος και το κοινοβούλιο εκλέγονται αλλά η ουσιαστική εξουσία βρίσκεται στα χέρια μιας κλίκας κληρικών και του δικτύου των Φρουρών της Επανάστασης. Η ιρανική κοινωνία ουδέποτε ήταν πιο κοσμική και καχύποπτη απέναντι στις καταχρήσεις και την υποκρισία των θρησκόληπτων ισλαμιστών.

Ο πληθυσμός έχει υπερδιπλασιαστεί και οι περισσότεροι επιθυμούν διακαώς την ευημερία και την ανάπτυξη, όμως το καθεστώς περιορίζεται στην αναδιανομή και αδυνατεί να δημιουργήσει νέο πλούτο. Το άλλοτε πλουσιότερο Ιράν έχει τώρα το μισό ΑΕΠ της Τουρκίας. Παρά τις αποτυχίες του στο εσωτερικό, ωστόσο, το Ιράν έχει καταφέρει να διεκδικεί ηγεμονικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας των λαθών των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στην περιοχή.

Τέλος, την περασμένη Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας άλλαξε όνομα. Πλέον θα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή, για συντομία, Βόρεια Μακεδονία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνακόφσκι, δήλωσε, στην επίσημη ενημέρωση, ότι η εθνική γλώσσα της χώρας θα είναι η Μακεδονική και πως οι πολίτες της θα συνεχίσουν να αποκαλούνται Μακεδόνες και όχι Βόρειοι Μακεδόνες. Σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χρήση του νέου ονόματος στο εσωτερικό θα είναι σταδιακή και θα προχωρά ανάλογα με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε βίντεο: