Εβδομαδιαία ανασκόπηση της διεθνούς επικαιρότητας 23/06/2018-30/06/2018 – ΒΙΝΤΕΟ

Του Δημήτρη Καιρίδη

 Ο αριστερός Andres Manuel Lopez Obrador, γνωστός ως AMLO, αναμένεται να είναι ο νικητής των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στο Μεξικό την προσεχή Κυριακή. Ο AMLO ήταν δήμαρχος στην Πόλη του Μεξικού από το 2000 ως το 2005 και αυτή είναι η τρίτη φορά που διεκδικεί την προεδρία της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής. Η πιθανή νίκη του εντάσσεται στην αντι-συστημική, λαϊκιστική στροφή που σαρώνει πολλές δημοκρατίες και αποτελεί την απάντηση του Μεξικού στις επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Από την περασμένη Κυριακή οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας επιτρέπεται να οδηγούν. Πρόκειται για μια ακόμα μεταρρύθμιση του διαδόχου του θρόνου και μελλοντικού βασιλιά Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ο διάδοχος έχει ήδη επιτρέψει τους κινηματογράφους και τη μουσική δημοσίως ενώ πέρα από την κοινωνική επανάσταση ενάντια στο σκληρό θεοκρατικό κατεστημένο της πατρίδας του, προσπαθεί να ενισχύσει τον μη πετρελαϊκό τομέα της οικονομίας. Το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα θα κρίνει το μέλλον του βασιλείου, που σήμερα βρίσκεται σε κρίση, και θα επηρεάσει τις τύχες ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Κανείς δεν ξέρει αν θα αποδεχτεί ένας νέος Μιχαήλ Γκορμπατσώφ που θα απελευθερώσει δυνάμεις που δεν μπορεί να ελέγξει οδηγώντας στη διάλυση του κράτους του ή ένας Λι Κουάν Γιου, ο οποίος μεταμόρφωσε την ασήμαντη και φτωχή Σιγκαπούρη σε ένα παγκόσμιο εμπορικό κόμβο.

Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θριάμβευσε στις τουρκικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, κατατροπώνοντας τους αντιπάλους του και επανεκλεγόμενος για άλλα πέντε χρόνια στην παντοδύναμη Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Νικητής των
εκλογών είναι και ο σύμμαχός του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, των ακροδεξιών εθνικιστών, το κόμμα του οποίου όχι μόνο συγκράτησε τις δυνάμεις του αλλά επιπλέον κρατάει στα χέρια του την κυβερνητική πλειοψηφία του Ερντογάν στη βουλή.