Εβδομαδιαία ανασκόπηση της διεθνούς επικαιρότητας 09-15/12/2018

 Του Δημήτρη Καιρίδη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Η απόφαση της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζας Μέι, να αναβάλει την προγραμματισμένη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, για την επικύρωση της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε με τους Ευρωπαίους για ένα ομαλό Brexit, έχει βυθίσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση.

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΑΚΡΟΝ

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, εξήγγειλε μια σειρά από φιλο-λαϊκά μέτρα υπό την πίεση των μαζικών κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων». Ο Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη κρίση της θητείας του.

ΝΕΑ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

Μετά τη Μέρκελ, Μέρκελ! Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες εξέλεξαν την περασμένη Παρασκευή, στο συνέδριό τους, την Annegret Kramp-Karrenbauer ως αρχηγό τους. Η ΑΚΚ, όπως είναι γνωστή, είχε την υποστήριξη της Μέρκελ, θεωρείται ότι θα συνεχίσει τη μετριοπαθή, κεντρώα πολιτική της και τη διευκολύνει να παραμείνει στην καγκελαρία, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ

Η συμμαχία, υπό τον μεταρρυθμιστή Νικόλ Πασινιάν, κέρδισε το 70% των ψήφων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή στην Αρμενία. Η νίκη του Πασινιάν αποτελεί συνέχεια των μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στη διαφθορά και τον νεποτισμό που τον έφεραν στην εξουσία τον περασμένο Μάιο και σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας για τη φτωχή Αρμενία.

Ο ΤΖΑΜΑΛ ΚΑΣΟΓΚΙ, ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι που δολοφονήθηκε από τις σαουδαραβικές αρχές επιλέχθηκε ως το πρόσωπο της χρονιάς και κοσμεί το εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού Time. Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ στον Ουκρανό κινηματογραφιστή και ανθρωπιστή Όλεγκ Σέντσοφ που κρατείται από τις ρωσικές αρχές.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Την περασμένη Τρίτη έγινε τρομοκρατική επίθεση στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου. 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ πολλοί τραυματίστηκαν από τα πυρά του 29 χρόνου Γάλλο-μαροκινού Σερίφ Σεκάτ.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ VW ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τέλος, η Τουρκία φαίνεται πως επικράτησε της Βουλγαρίας και θα είναι αυτή που θα υποδεχτεί μια μεγάλη επένδυση της γερμανικής Volkswagen για την παραγωγή αυτοκινήτων Skoda και Seat από το 2022. Το νέο εργοστάσιο της Volkswagen στην Τουρκία θα απασχολεί 5000 εργαζόμενους. Η επένδυση θεωρείται ότι αποτελεί προϊόν της εξομάλυνσης των γέρμανο-τουρκικών σχέσεων και ψήφο εμπιστοσύνης στην τουρκική οικονομία.