Του Δημήτρη Καιρίδη
Στις αρχές του 20ου αιώνα, η Αργεντινή συγκαταλέγονταν στις δέκα πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Αρκετοί Έλληνες, μεταξύ των οποίων και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, μετανάστευσαν εκεί για να βρουν την τύχη τους. Έναν αιώνα αργότερα, μετά από 20 προσφυγές στο ΔΝΤ, δύο επεισόδια τεράστιου υπερπληθωρισμού και οκτώ χρεοκοπίες, η Αργεντινή είναι μόλις 87η πλουσιότερη χώρα, έχοντας κατρακυλήσει δεκάδες σκαλιά, παρά τον τεράστιο φυσικό της πλούτο και τις σημαντικές εξαγωγές αγροτο-κτηνοτροφικών προϊόντων.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι αιτία αυτής της παρακμής ήταν ο οικονομικός λαϊκισμός του περονισμού, ο οποίος παραμένει η ισχυρότερη πολιτική δύναμη της χώρας, καθώς συνεχίζει να ελέγχει το Κογκρέσο, 44 χρόνια μετά τον θάνατο του ίδιου του Χουάν Περόν. Δεν υπάρχει αντίστοιχη συμφωνία στο τι είναι αυτό που κάνει τον περονισμό δημοφιλή, παρά τα δεινά που συσσώρευσε μακροπρόθεσμα στη χώρα. Ίσως να φταίει το γεγονός ότι στις δημοκρατίες ο λαός αποφασίζει για το άμεσο και το βραχυπρόθεσμο χωρίς πλήρη αντίληψη των μακροπρόθεσμων συνεπειών.
Ο κεντροδεξιός Μαουρίσιο Μάκρι εξελέγη, κάπως αναπάντεχα, Πρόεδρος της Αργεντινής, πριν από τρία χρόνια, με μεταρρυθμιστική ατζέντα, υποσχόμενος να ξανακάνει την Αργεντινή κανονική χώρα, με πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές και ελκυστική στις ξένες επενδύσεις. Κληρονόμησε άδεια ταμεία και τεράστια διαφθορά. Όμως αντί για μια θεραπεία σοκ προτίμησε μια σταδιακή προσαρμογή προκειμένου να ελέγξει τις λαϊκές αντιδράσεις. Μια τέτοια προσαρμογή ήταν εφικτή όσο το δολάριο και τα διεθνή επιτόκια δανεισμού ήταν χαμηλά. Σε μια απολύτως δολαροποιημένη οικονομία, όπως είναι η Αργεντινή, η παραμικρή άνοδος προκαλεί πανικό και αυξάνει κατακόρυφα τη ζήτηση για δολάρια.
Μπροστά στο αδιέξοδο, ο Μάκρι προσέφυγε στο ΔΝΤ με την ελπίδα αυτή να είναι η 21η και τελευταία φορά που η Αργεντινή χρειάζεται τη βοήθειά του. Επιπλέον, ελπίζει ότι το Ταμείο άλλαξε και έβαλε μυαλό, μετά τις αποτυχίες του παρελθόντος, και ότι είναι πολύ λιγότερο δογματικό και πολύ περισσότερο «πολιτικό» στη συνταγογραφία του. Θα πρόκειται για μια εξέλιξη που αφορά κι εμάς τους Έλληνες άμεσα.