Του Δημήτρη Καιρίδη,
Η κατάσταση στο Λονδίνο είναι σουρεαλιστική και θυμίζει θέατρο του παραλόγου. Η βρετανική κυβέρνηση επιμένει να διαπραγματεύεται το Brexit με τον εαυτό της. Οι τελευταίες προτάσεις της Τερέζα Μέι, οι οποίες προκάλεσαν μια μίνι κυβερνητική κρίση με την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, είναι βέβαιο ότι θα απορριφθούν από τους Ευρωπαίους. Άρα, προς τι ο πόνος και ο αλληλο-σπαραγμός;
Είναι εντυπωσιακό να παρακολουθεί κανείς την άλλοτε κραταιά βρετανική πολιτική σκηνή να αποσαθρώνεται από την πίεση της πραγματικότητας του Brexit, που η ίδια, με τους λάθος χειρισμούς της, προκάλεσε. Ο χρόνος πιέζει και ο κίνδυνος ενός σκληρού Brexit αυξάνει.
Η Βρετανία δεν μπορεί να επιβάλει τη θέληση της στην Ευρώπη. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι διαπραγματεύεται από θέση μεγάλης αδυναμίας και πως η Ευρώπη, ιδίως σε ζητήματα οικονομίας και εμπορίου, είναι πανίσχυρη γιατί είναι ενωμένη. Η Βρετανία είτε θα δεχτεί το ευρωπαϊκό δίκαιο είτε δεν θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Ότι και να πει και ότι και να κάνει ο οποιοσδήποτε Βρετανός πρωθυπουργός αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αλλάζει.
Η απομόνωση της Βρετανίας από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά θα έχει επώδυνες συνέπειες για την οικονομία της. Ήδη, εκεί που είχε την υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σήμερα τη χαμηλότερη και η λίρα υποτιμάται.
Το δημοψήφισμα αποδεικνύεται ένα τραγικό λάθος όμως το αποτέλεσμά του δεν μπορεί παρά να γίνει σεβαστό. Ο κυρίαρχος βρετανικός λαός αποφάσισε και τώρα καλείται να πληρώσει τις συνέπειες.
Εμείς στην Ελλάδα ξέρουμε από αυτά. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 διαπραγματευτήκαμε σκληρά με τους εαυτούς μας. Οι Ευρωπαίοι δεν υποχώρησαν και δεν άλλαξαν άποψη ούτε στο ελάχιστο. Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 αποδείχτηκε η μεγαλύτερη πολιτική απάτη της μεταπολίτευσης και, παραλίγο, να οδηγήσει σε εθνική τραγωδία. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε και πλήρωσε χωρίς έλεος τις αποφάσεις του, με βαρύτατη πρόσθετη λιτότητα και δισεκατομμύρια ευρώ χαμένα. Τώρα ήρθε η ώρα και για τους Βρετανούς…