Του Δημήτρη Καιρίδη
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, και ο ομόλογος του από την ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσαν τη σύναψη συμφωνίας για την επίλυση της διαμάχης μεταξύ των δυο χωρών που θα επιτρέψει την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και, στο μέλλον, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει τη μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία με αντίστοιχη αλλαγή του συντάγματος της αλλά και την αναγνώριση από την Ελλάδα της μακεδονικής γλώσσας και του μακεδονικού έθνους που ανήκουν στον σλαβικό πολιτισμό. Ευρωπαίοι, Ηνωμένες Πολιτείες, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ αλλά και πολλές βαλκανικές χώρες χαιρετίζουν την επίτευξη της συμφωνίας που προωθεί την περιφερειακή σταθερότητα στην ευαίσθητη περιοχή της νότιας Βαλκανικής και ενισχύει τη βιωσιμότητα και δίνει προοπτική στην ΠΓΔΜ.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον Βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη σε μια επίδειξη προσωπικής διπλωματίας. Σύμφωνα με τον Τραμπ η Βόρεια Κορέα δεν αποτελεί πια μια πυρηνική απειλή. Η αλήθεια είναι ότι το κλίμα σήμερα στην κορεατική χερσόνησο είναι πολύ καλύτερο από ότι ήταν πριν από μερικούς μήνες αλλά θα χρειαστούν πολλά ακόμα βήματα για εξουδετερωθεί ο κίνδυνος που η πυρηνική πολιτική της Βόρειας Κορέας θέτει για την περιφερειακή σταθερότητα και την παγκόσμια ειρήνη.
Η σύνοδος των G-7, της ομάδας των πλουσιότερων και ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, στον Καναδά, το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατέληξε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, χωρίς την προσυπογραφή ενός κοινού ανακοινωθέντος και με τον Πρόεδρο Τραμπ να εξαπολύει προσωπικές προσβολές εναντίον του οικοδεσπότη πρωθυπουργού Τζάστιν Τρυντό. Η πρόσφατη σύνοδος των G-7 ίσως καταγραφεί ως ένα κρίσιμο ορόσημο καθώς η Δύση εμφανίζεται σήμερα στα πρόθυρα ενός εμπορικού εμφύλιου πολέμου με απρόβλεπτες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες. Η αλήθεια είναι ότι τα εμπορικά ελλείμματα της Αμερικής με την Ευρώπη και τον Καναδά δεν έχουν να κάνουν με εμπόδια, δασμούς και άδικες εμπορικές πρακτικές. Με εξαίρεση κάποιους λίγους τομείς, η Ευρώπη και ο Καναδάς έχουν πολύ χαμηλό δασμολόγιο στα εισαγόμενα προϊόντα από τις ΗΠΑ. Το εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής έχει να κάνει με την υψηλότερη ανταγωνιστικότητα των εισαγόμενων ή, αν θέλει κανείς να είναι οικονομικά πιο προχωρημένος, με τη χαμηλή εσωτερική αποταμίευση (ή την υψηλή κατανάλωση) των Αμερικανών σε σχέση με τις επενδυτικές τους ανάγκες.