Του Γιώργου Τσιτσιλιάνου*
Ο Ερντογάν και τα παπαγαλάκια του συνεχίζουν την ίδια ρητορική, ενώ η προκλητικότητα της Τουρκίας αυξάνεται με σχεδιασμένα συγκεκριμένα βήματα. Έχει εγκαταστήσει το γεωτρύπανο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ και στην ΕΕ έχει χαράξει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, μη λαμβάνοντας υπόψη ακόμη και την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.
Οι επισκέψεις του Ερντογάν στην Αθήνα και του Τσίπρα στην Άγκυρα δεν έφεραν αποτέλεσμα, εκτός αν έχει συμφωνηθεί κάτι κάτω από το τραπέζι στην τελευταία συνάντηση που δεν γνωρίζουμε. Οι αμφισβητήσεις της Τουρκίας που μνημόνευσα, πήραν σάρκα και οστά επιτυγχάνοντας διπλωματικά οφέλη, εκβιάζοντας ότι είναι αποφασισμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όταν θα έρθει η κατάλληλη χρονική στιγμή.
Η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό μας βρίσκονται σε καθημερινή δραστηριότητα τόσο στο αέρα όσο και στην θάλασσα , γεγονός που δημιουργεί πολλές ερμηνείες ως προς την λογική χρησιμοποίησης των μέσων μας, σε συνάρτηση με άλλες μεταβλητές που δεν θα ήταν ωφέλιμο να αναφερθούν για προφανείς λόγους.
Από την άλλη πλευρά πολλά ακούμε, πολλά γράφονται, που αλληλοαναιρούνται καθημερινά, για το θέμα του πυραυλικού συστήματος S-400 που πρόκειται να παραλάβει η Τουρκία από την Ρωσία, που έρχεται σε αντίθεση με την πρόθεση των ΗΠΑ της παράδοσης των F-35, που είναι συμβατική τους υποχρέωση. Ανεξάρτητα που θα καταλήξουν οι ιστορίες αυτές, η άποψή μου είναι ότι οι ΗΠΑ είναι δύσκολο ως απίθανο το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την Τουρκία, πολύτιμο σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης και ιδιαίτερα τώρα λόγω της εξέλιξης της κατάστασης με το ΙΡΑΝ και όχι μόνο.
Η Ελληνική πλευρά μέσα σ’ αυτό το μεταβαλλόμενο πεδίο, βρίσκεται σε σύγχυση λόγω της παρατεταμένης εκλογικής διαδικασίας που από ό,τι φαίνεται θα κρατήσει μέχρι τον Οκτώβριο, δίνοντας τροφή στους γείτονες να εκμεταλλευτούν όλες τις αδυναμίες μας προς όφελός τους, αφού έχει χαθεί η λογική του πολιτικού μας συστήματος. Ακούμε κάποιες φωνές από τα κόμματα για εθνική ενότητα, τουλάχιστον στα Εθνικά μας θέματα, όμως αυτό δεν είναι αρκετό, αφού δεν βλέπουμε συγκεκριμένο έργο προς αυτή την κατεύθυνση.
Πιστεύω ότι μία σύσκεψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με συμμετοχή των Πολιτικών Αρχηγών, των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στην παρούσα χρονική περίοδο είναι αναγκαία όσο ποτέ.
Στη συνάντηση αυτή θα εξεταστεί σφαιρικά η κατάσταση, θα διερευνηθούν όλα τα σενάρια και θα αποφασιστούν από κοινού, όλες οι κινήσεις μία προς μία ως προς τις κινήσεις της Άγκυρας, έτσι ώστε να μην ψαχνόμαστε την τελευταία στιγμή και χαθεί το τρένο της αποτελεσματικής αποτροπής.
Η συνάντηση αυτή, θα δημιουργήσει επί πλέον ένα θετικό κλίμα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αφού θα τους φέρει κοντά για θέματα που τους ενώνουν. Εκτιμώ ότι η κίνηση αυτή θα τους επηρεάσει ως προς την άμβλυνση των διαφορών και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ τους, για να πάμε στις εκλογές του Οκτώβρη με νέα νοοτροπία και με την λογική των επιχειρημάτων.
Τέλος, θα πρότεινα στους Τομεάρχες Άμυνας όλων των κομμάτων του Δημοκρατικού τόξου της βουλής σε μία καταρχήν συνάντηση, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα συμφωνίας σε ένα πλαίσιο αρχών με αντικειμενικό σκοπό την εφαρμογή της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης στη διαχείριση των στελεχών και των στρατευσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων.
* Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι ο Τομεάρχης Άμυνας στο Ποτάμι