Τουρκία: Γιατί ο Χουλουσί Ακάρ δεν κράτησε την θέση του στο υπουργείο Άμυνας;

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη νίκη του στις εκλογές της 28ης Μαϊου στην Τουρκία άλλαξε τα πρόσωπα της νέας του κυβέρνησης, με τον Χουλουσί Ακάρ να «χάνει» τη θέση του στο υπουργείο Άμυνας.

Όπως είχε αναφέρει και το OnAlert, μετά την τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου, ο Ακάρ φαινόταν αρκετά εκνευρισμένος που ο Ερντογάν τον άφησε εκτός.

Ο Toύρκος αναλυτής, Χακάν Σαχίν, σε ένα άρθρο του, αναφέρει τρεις λόγους για τους οποίους είναι πιθανό ο Ακάρ να μην επιλέχθηκε για το υπουργείο.

Aρχικά αναφέρει πως ο Χουλουσί Ακάρ, πριν ακόμα αναλάβει τη θέση του το 2018, ήταν ο 29ος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων. Κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, ο πρώην Τούρκος ΥΠΑΜ είχε πιαστεί όμηρος των πραξικοπηματιών.

Με την ρητορική του και τις θέσεις του, ο Ακάρ κέρδισε γρήγορα την εύνοια της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του κόμματος AKP, ιδίως των ισλαμιστών. Επίσης, πρόσφερε απόλυτη στήριξη στον Ερντογάν και είχε ευθυγραμμίσει απολύτως τις θέσεις του και τις ενέργειές του εντός του υπουργείο με εκείνες του προέδρου. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ακάρ και ο Ερντογάν δεν είχαν έρθει ποτέ σε ρήξη, όπως συνέβη για παράδειγμα με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Oι τρεις λόγοι που άλλαξε η ηγεσία του τουρκικού ΥΠΑΜ

Ο πρώτος λόγος που αναφέρει το άρθρο, είναι πως ο Ερντογάν έβλεπε την απόλυτη πίστη που του είχε ο Ακάρ «πολύ καλή για να είναι αληθινή». Ειδικότερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν [είχε τα μάτια του δεκατέσσερα» και η τόση αφοσίωση στο πρόσωπό του φαινόταν ύποπτη.

Δεύτερον, μία κίνηση «κλειδί» του πρώην Τούρκου ΥΠΑΜ συνέβαλε στην απομάκρυνσή του από το υπουργείο.

Ο Χουλουσί Ακάρ είχε «προβλέψει» την αντικατάσταση του από τον στρατηγό (τότε) Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος ήταν ο 30ος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, και προσπάθησε να την αποτρέψει. Με νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2022, παρατάθηκε το όριο ηλικία του Α/ΓΕΕΔ από τα 68 έτη στα 72. Τότε, ο Γιασάρ Γκιουλέρ ήταν 67 ετών και θα έπρεπε να αποστρατευτεί. Αλλά με αυτόν τον νόμο, ο Ακάρ προσπάθησε να τον κρατήσει στο Γενικό Επιτελείο άλλα 5 χρόνια, ώστε να κρατήσει την θέση του στο υπουργείο Άμυνας.

Ο Ερντογάν, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, «είδε τι σχεδίαζε ο τότε ΥΠΑΜ» και αποφάσισε να διακόψει τα σχέδιά του πριν αποκτήσει μεγαλύτερη εξουσία.

Τρίτον, στα χρόνια που ο Χουλουσί Ακάρ ήταν στο υπουργείο Άμυνας, απέκτησε ένα ισχυρό όνομα και ακόμα και από το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον βλέπαν ως τον «διάδοχο» του Ερντογάν σε περίπτωση που αυτός αποσυρθεί για λόγους υγείας.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε κάποιον με χαμηλότερο προφίλ, όπως ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ώστε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον σε έναν άλλον νέο υπουργό, τον Χακάν Φιντάν που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα πάντα με τον αρθρογράφο, ο Ερντογάν ενδιαφέρεται περισσότερο να προωθήσει τον Φιντάν ως διάδοχό του.

Ένα άρθρο του Foreign Policy το 2021 υποστήριξε ότι ο Ακάρ έπαιξε βασικό ρόλο στην αναμόρφωση των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας μετά τον Ιούλιο του 2016, γεγονός που έφερε τον στρατό σε θέση να παίξει πολιτικό ρόλο για την υποστήριξή του.

Πηγή: Free Turkish Press / Φωτογραφία αρχείου