Σημαντική με συμβολικό, πολιτικό και διπλωματικό αντίκτυπο, θεωρεί τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρης Σέρμπος.
Μιλώντας στο OnAlert και τον Κώστα Αλατζά, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής επισημαίνει ότι πρόκειται για συμφωνία που επιτεύχθηκε με όρους Διεθνούς Δικαίου, το οποίο η Ελλάδα το έχει ως προμετωπίδα των θέσεων της, εκφράζοντας την κοινή συναντίληψη Αθήνας και Ρώμης για την ερμηνεία των διατάξεων του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS).
Ο κ. Σέρμπος εκτιμά ότι η συμφωνία Αθήνας-Ρώμης μπορεί να διευκολύνει και τη διευθέτηση του θέματος των θαλασσίων ζωνών με τη γειτονική Αλβανία, την οποία προσβλέπει ως σύμμαχο η Τουρκία, και να κλείσει έτσι η ελληνική κυβέρνηση άλλο ένα ανοιχτό μέτωπο στην εξωτερική πολιτική προκειμένου να συγκεντρώσει το διπλωματικό κεφάλαιο στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.
Αναφερόμενος στο ζήτημα καθορισμού θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου υποστηρίζει ότι άμεσα η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει συμφωνία με το Κάιρο, ακόμη και αν οι αιγυπτιακές προτάσεις δεν ικανοποιούν 100% τις ελληνικές απαιτήσεις. Όπως εξηγεί κ. Σέρμπος , η Αίγυπτος και η Ελλάδα ερμηνεύουν με τον ίδιο τρόπο το Δίκαιο της Θάλασσας και οι όποιες διαφωνίες αφορούν θέματα, όπως το μέγεθος της επήρειας σε υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης. Επομένως, η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα βασίζεται, όπως και με την Ιταλία, στις αρχή της μέσης γραμμής και όχι στην αρχή της ευθυδικίας, όπως συνέβη με το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης.
Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, είναι προς το ελληνικό συμφέρον ο καθορισμός ΑΟΖ με την Αίγυπτο, έστω και μερικώς, προκειμένου η Ελλάδα να διαθέτει στο νομικό και διπλωματικό της οπλοστάσιο μνημόνια με γειτονικές παράκτιες χώρες που έχουν κοινή αντίληψη για της εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη με την ανάλυση της συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας και τις προοπτικές της για την ελληνική εξωτερική πολιτική.