«Η Διάσκεψη του Βερολίνου αποτελεί απλώς την αρχή μακρόχρονης διαδικασίας για την επίλυση του Λιβυκού ζητήματος. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα , δεν είχε λόγο να βρίσκεται στο Βερολίνο, όχι γιατί η ίδια δεν έχει συμφέροντα ή δεν υπάρχει σοβαρό ζήτηµα με την υπογραφή του Μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης, αλλά γιατί η Ελλάδα δεν εμπλέκεται στη σύγκρουση στη Λιβύη», αναφέρει στο OnAlert και τον Κώστα Αλατζά ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Σωτήρης Ρούσσος.
Όπως εξηγεί αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, «η Ελλάδα μέχρι τώρα δεν ανακατευόταν στα εσωτερικά της Λιβύης, δεν ήταν μέλος καμίας πρωτοβουλίας για τη Λιβύη, δε συμβάλει στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας». Επομένως, ευλόγως δεν είχε ρόλο σε μία Διάσκεψη στην οποία το ζητούμενο είναι να υπάρξει εκεχειρία ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές και να επιτευχθεί σταθερότητα στη Λιβύη.
«Για τη Διεθνή κοινότητα το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες έπεται ως ζήτημα», τονίζει ο κ. Ρούσσος. «Η παρουσία της Ελλάδας στο Βερολίνο θα μπορούσε να εκτρέψει τη συζήτηση για την σταθερότητα και την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που απασχολούν τη Γερμανία και την Ευρώπη σε μία συζήτηση γύρω από το Μνημόνιο, πράγμα που δεν το ήθελε κανείς από τους συμμετέχοντες.»
Σήμερα η Ελλάδα αναζητά να διαδραματίσει έναν ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη, προκειμένου όταν και εφόσον προκύψει κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη χώρα να ακυρωθεί το Μνημόνιο Άγκυρας- Λιβύης. Σε αυτή την κατεύθυνση επισημαίνει ο κ. Ρούσσος- εντάσσονται οι επαφές με τον Χάφταρ και η πρόθεση μας να διαδραματίσουμε έναν ρόλο, με τη συμμετοχή δυνάμεων, στην επιτήρηση της διαδικασίας του εμπάργκο όπλων, στη Λιβύη.
«Η επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα είναι θετικό γεγονός», υποστηρίζει ο κ. Ρούσσος, ωστόσο ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων δεν είναι τόσο αισιόδοξος για τη τύχη του Μνημονίου, από τη στιγμή που εκ των πραγμάτων η Τουρκία έχει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. «Την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει η Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Έχουμε περιορισμένες επιλογές κινήσεων. Δεν έχω μεγάλες προσδοκίες διότι ο Χάφταρ δεν είναι ο ηγέτης θα ενώσει τον λιβυκό λαό, έχει παρελθόν.»
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο OnAlert ο κ. Ρούσσος: