Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 100.000 στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να πιστεύουν ότι «πλησιάζει» κάποια μορφή επίθεσης κατά της γείτονα χώρας.
Ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας, για τον οποίο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη εδώ και σχεδόν 80 χρόνια, πιθανότατα δεν θα ξεκινήσει αμέσως. Αντίθετα, το Κρεμλίνο θα ξεκινήσει στρατηγικά με μια εκστρατεία κυβερνοπολέμου και ηλεκτρονικών παρεμβολών, ενώ θα αναπτύξει drones και υβριδικές ενέργειες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, που έχουν πάρει την ονομασία «πράσινοι στρατιώτες», που θα αποτελέσουν τα πρώτα «σημάδια» ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται για εισβολή.
Κανείς εκτός από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν ξέρει τι σκοπεύει να κάνει με την Ουκρανία, αλλά οι εντάσεις συεχώς αυξάνονται μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Αν εν τέλει γίνει ένοπλη επίθεση στην Ουκρανία, θα υπάρξουν σημάδια τις εβδομάδες ή και τις ημέρες πριν, που θα υποδεικνύουν όχι μόνο την προσέγγισή αλλά και το μέγεθος και τη φύση της σύγκρουσης.
1.Αποθέματα καυσίμων και πυρομαχικών
Η μαζική ανάπτυξη του ρωσικού στρατού στα ουκρανικά σύνορα αποτελείται κυρίως από στρατιωτικό υλικό, με βίντεο με άρματα μάχης, οχήματα μάχης πεζικού, ακόμη και πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς που εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά για να ξεκινήσει πραγματικά πόλεμο, η Ρωσία θα χρειαστεί να αποθηκεύσει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και καυσίμων αεροσκαφών, καθώς και πυρομαχικά.
Αυτά τα αποθέματα δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Επιπλέον, η Ρωσία δεν έχει ακόμη δημιουργήσει νοσοκομεία εντός του πιθανού θεάτρου επιχειρήσεων. Εάν τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκινήσουν να δείχνουν φορτηγά αποθήκευσης καυσίμων, θα σημαίνει ότι ο Πούτιν δεν επιδεικνύει απλώς τον στρατό του, αλλά σκοπεύει να τον χρησιμοποιήσει.
2.Κυβερνοπόλεμος
Ο σύγχρονος πόλεμος περιλαμβάνει όχι μόνο παραδοσιακά μέσα, αλλά και κυβερνοπόλεμο . Οι Ρώσοι στρατιωτικοί χάκερ αναμένεται να στοχεύσουν πλήρως τα δίκτυα υπολογιστών της Ουκρανίας, ιδιαίτερα αυτά που ανήκουν στην κυβέρνηση, σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να βρεθούν αποκλεισμένοι από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, το ρεύμα μπορεί να διακοπεί στη μέση του παγωμένου χειμώνα και τα κυβερνητικά συστήματα υπολογιστών να μπλοκαριστούν. Ο στόχος ενός τέτοιου «hacking» θα ήταν να αποθαρρύνει τον ουκρανικό λαό και να τον κάνει να χάσει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του.
3.Εμπλοκή και πλαστογράφηση GPS
΄΄Ενα ακόμα «σημάδι» επίθεσης είναι η παρεμβολή της πρόσβασης της Ουκρανίας στο Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού ή GPS. Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει ή να «πλαστογραφήσει» ένα σύστημα GPS. Το πρώτο αποτρέπει τους χρήστες από τη λήψη δεδομένων GPS, ενώ το δεύτερο αναγκάζει τους χρήστες να λαμβάνουν ψευδή ή παραπλανητικά δεδομένα.
Αυτό θα μπορούσε να δυσχεράνει τον συντονισμό μεταξύ των ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων και να αποθαρρύνει περαιτέρω τον πληθυσμό. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους δικούς της δορυφόρους εντοπισμού θέσης, πλοήγησης και χρονισμού, γνωστοί ως GLONASS.
4.Επιθέσεις υποβρυχίων
Η άμεση επέμβαση των ΗΠΑ και του NATO στο πλευρό της Ουκρανίας μπορεί να φαίνετα δύσκολη, καθώς δεν είναι μέλος της Συμμαχίας, αλλά δεν είναι απίθανη. Ένα προληπτικό μέτρο που θα μπορούσε να λάβει η Ρωσία θα ήταν να αναπτύξει όσο το δυνατόν περισσότερα επιθετικά υποβρύχια στον Βόρειο Ατλαντικό τις ημέρες πριν από την έναρξη μιας σύγκρουσης. Επιθετικά υποβρύχια όπως τα νέα υποβρύχια πυραύλων cruise κλάσης Yasen του Ρωσικού Ναυτικού, τα οποία θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν ένα σμήνος επιθετικών πυραύλων σε στόχους στις Βρετανικές Νήσους, τη Σκανδιναβία και τη Δυτική Ευρώπη.
Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αρχίσουν να στέλνουν εξοπλισμό από τη Βόρεια Αμερική στην Ουκρανία δια θαλάσσης, αυτά τα ίδια υποβρύχια θα μπορούσαν να τους επιτεθούν, όπως έκανε το γερμανικό ναυτικό κατά τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο .
5.Ηλεκτρονικός Πόλεμος
Τα στρατεύματα ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας θα χρησιμοποιήσουν επίσης τα τρομερά συστήματά τους μέρες πριν από μια πραγματική επίθεση, με στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με την αμυντική προετοιμασία της Ουκρανίας. Το ρωσικό αεροσκάφος αναγνώρισης και ηλεκτρονικών πληροφοριών Ilyushin Il-20 θα πετάξει κατά μήκος των συνόρων, «κοιτώντας» στην Ουκρανία για να ανιχνεύσει επίγειες δυνάμεις και να παρακολουθεί την κυκλοφορία των κυβερνητικών και στρατιωτικών επικοινωνιών.
Τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης Beriev A-50 θα παρακολουθούν αεροσκάφη της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ. Συστήματα παρεμβολών και παρακώλυσης επικοινωνιών (jammers), όπως τα συστήματα Tiranda και Krashuka θα παρεμβαίνουν στα ραντάρ και τις επικοινωνίες της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.
6.«Blackout» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Μια άλλη ενέργεια που μπορεί να γίνει την εβδομάδα πριν από μια επίθεση είναι το κλείσιμο των ρωσικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης . Τα κοινωνικά δίκτυα της Ρωσίας είναι μια πλούσια πηγή χρήσιμων πληροφοριών που μοιράζονται ακούσια με τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτές οι πληροφορίες είναι χρήσιμες για την παρακολούθηση ρωσικών στρατιωτικών κινήσεων και η Μόσχα δεν θα θέλει να μεταδώσει τίποτα.
Η Μόσχα θα θέλει επίσης να περιορίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ελέγξει την «αφήγηση» της σύγκρουσης. Παρόμοια στρατηγική είχε ακολουθήσει και στον πόλεμο με την Γεωργία, όπου απαγόρευσε σε οποιαδήποτε κάμερα συνεργείου να εισέλθει στην εμπόλεμη ζώνη, ώστε να μπορέσει ο Πούτιν να «πει την ιστορία» της σύγκρουσης όπως αυτός ήθελε.
7.Δράσεις από τους «Πράσινους Στρατιώτες»
Στην αρχή του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου του 2014, μυστηριώδεις ένοπλοι άνδρες που φορούσαν μάσκες εξαπλώθηκαν σε στόχους στην περιοχή της Κριμαίας. Οι «πράσινοι στρατιώτες», που πήραν το όνομά τους από το χρώμα των στολών των Ρωσικών χερσαίων δυνάμεών , έσπειραν σύγχυση καθώς κατέλαβαν γρήγορα βασικούς στόχους. Οι ένοπλοι ήταν στην πραγματικότητα Ρώσοι καταδρομείς.
Είναι πιθανό να υπάρξουν νέες εμφανίσεις «πράσινων ανδρών» τις ώρες πριν από μια ρωσική επίθεση. Τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία είναι μακρά και οι ειδικές δυνάμεις θα μπορούσαν και πάλι να «ξεγλιστρήσουν» πάνω από τα σύνορα και να καταλάβουν βασικούς στόχους.
8.Αναγνώριση Drone
Τέλος, τα ρωσικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μικρής εμβέλειας θα πραγματοποιήσουν αναγνώριση της τελευταίας στιγμής των ουκρανικών θέσεων, συλλέγοντας όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν για τις δυνάμεις και την άμυνα των στρατευμάτων. Η Ρωσία θα έχανε μερικά drones σε αμυντικά πυρά, αλλά αυτό θα ήταν ένα μικρό τίμημα για το αντάλλαγμα των νέων πληροφοριών.
Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν θα συνεχίσουν να παρέχουν στόχους σε ρωσικά μαχητικά και επιθετικά αεροσκάφη, πυραύλους cruise, τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, πυροβολικό και οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δεν θα βγει ξεκινήσει «από το πουθενά». Όσο περισσότερη προπολεμική πίεση ασκήσει η Ρωσία στην Ουκρανία, τόσο πιο πιθανό είναι η κυβέρνηση να σπάσει ή να προσφέρει μεγάλες παραχωρήσεις, «γλιτώνοντας» τον Πούτιν από την προσπάθεια ενός πολέμου και την μείωση των κυρώσεων που θα του υποβληθούν από τα κράτη της Δύσης.
Με πληροφορίες από: Popular Mechanics / Φωτογραφία αρχείου Reuters