Γ. Τσιτσιλιάνος: Τι θα κάνουμε αν το ερευνητικό Τουρκικό σκάφος βρεθεί πέρα των 6 ΝΜ χωρίς να προβεί σε εργασίες γεώτρησης;

Η Τουρκολιβυκή συμφωνία που υπογράφηκε από την Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι μία μόνιμη πληγή, που αν την αφήσουμε στο απυρόβλητο θα πλήξει τα εθνικά μας συμφέροντα .
Είμαστε θεατές του εμφυλίου πολέμου που διεξάγεται στη Λιβύη μεταξύ του GNA του Fayez al- Sarraj ( της κυβέρνησης της Τρίπολης ) και του LNA (Λιβυκός Εθνικός Στρατός της Λιβύης ) του Στρατάρχη Khalifa Haftar .
Η κυβέρνηση της Τρίπολης υποστηρίζεται από την Τουρκία , η οποία την εφοδιάζει κανονικά με βαρύ στρατιωτικό οπλισμό και προσωπικό , παρά το εμπάργκο .
Επίσης παρατηρούμε την Γερμανία και τις ΗΠΑ να προσεγγίζουν θετικά την Τουρκία , ενώ η Ρωσία και η Αίγυπτος είναι κοντά στο LNA .
Όλοι έχουν τους λόγους τους και ανάλογα υποστηρίζουν τις θέσεις τους σύμφωνα με τα συμφέροντα τους , προφανώς για το ενεργειακά αποθέματα της περιοχής .
Το βασικό λάθος της Αθήνας ήταν η μη συμμετοχή της στην διάσκεψη του Βερολίνου όπου αποφασίστηκε η συμφωνία » ειρήνης » για την εφαρμογή του εμπάργκο που ουσιαστικά ποτέ δεν εφαρμόστηκε .
Η αντίδραση της Αθήνας τότε ήταν αναιμική στην απαράδεκτη συμπεριφορά της Γερμανίας .
Η λογική λέει ότι όταν δεν σε λαμβάνουν υπόψη για ένα τόσο σοβαρό θέμα τότε κάτι στραβό μαγειρεύεται.

Τώρα , υπάρχουν κάποιες αντιφατικές ενέργειες της κυβέρνησης , αν τελικά σκοπός της είναι η ακύρωση της Τουρκολιβυκής συμφωνίας :

Τώρα , το πρόβλημα είναι πως θα αντιδράσουμε στην περίπτωση που η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος για εργασίες γεώτρησης πέρα των 6 ΝΜ και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που όμως δεν την έχουμε επικυρώσει .
Αν το Τουρκικό σκάφος αρχίσει εργασίες γεώτρησης η κυβέρνηση έχει απαντήση καθαρά.
Στη περίπτωση όμως που το σκάφος κάνει βόλτες εντός της υφαλοκρηπίδας μας για μεγάλο χρονικό διάστημα εμείς τι θα κάνουμε ; Αυτό το ενδεχόμενο δεν οφείλουμε να το αποφύγουμε ; Γιατί όπως αντιλαμβάνεστε θα δημιουργήσει προηγούμενο , τετελεσμένα και, παράλληλα θα ανοίξει μία δεύτερη πληγή που θα είναι σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας .

Οι λύσεις για να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο κατά προτεραιότητα είναι :

Όλα αυτά που μνημόνευσα είναι ενέργειες που σκοπό έχουν την ματαίωση των σχεδίων της Άγκυρας και παράλληλα να δείξουν σε όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα στους συμμάχους μας , ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται τετελεσμένα , δεν αποδέχεται την Τουρκολιβυκή συμφωνία και ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πάση θυσία .
Ίσως τότε οι σύμμαχοι μας πάρουν στα σοβαρά και αλλάξουν τακτική και λογική !
Η κυβέρνηση μιλάει για αποφασιστικότητα , ευκαιρία να μας το αποδείξει πριν δημιουργηθεί μία λανθάνουσα κατάσταση που θα μας επηρεάσει στα επόμενα χρόνια και , θα τρέχουμε για πολλοστή φορά πίσω από τις εξελίξεις , που όμως θα είναι πολύ αργά να το επανορθώσουμε , όπως έγινε και με την Τουρκολιβυκή συμφωνία .

Θέλω να θυμίσω :

Μας δόθηκε η ευκαιρία με την ανανέωση της βάσης της Σούδας και των άλλων βάσεων εντός της Ελληνικής Επικράτειας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ , να διαπραγματευτούμε μία καλύτερη συμφωνία που να καλύπτει τις ανάγκες των ΕΔ ως προς την αμυντική μας θωράκιση και, παράλληλα να έχουμε και οικονομικά οφέλη .Εμείς σε αντάλλαγμα » δώσαμε γη και ύδωρ » , χωρίς να πάρουμε κάτι ουσιαστικό αναδεικνύοντας για άλλη μία φορά την φοβικότητα και την λογική της υποτέλειας που μας διακρίνει διαχρονικά .
Η ιστορία γράφει : ότι όλα τα λάθη αργά ή γρήγορα έχουν το κόστος τους !