Παρακολουθούμε τις κινήσεις του Τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα , που συνοδεύεται από πλήθος Τουρκικών σκαφών , ενώ παρακολουθείται από τον Ελληνικό στόλο .
Ωστόσο , την υφαλοκρηπίδα μας σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή δεν την έχουμε κατοχυρώσει στον ΟΗΕ , και, αυτό εκμεταλλεύεται αυτή τη στιγμή η Τουρκία .
Η συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία δεν ήρθε , και, αυτό πιστώνεται ως ένα ακόμη λάθος της κυβέρνησης .
Παρά ταύτα και , παρότι έχουμε την κλιμάκωση των σχέσεων με την Τουρκία επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί τώρα , ως ένα επιπλέον σημείο αναφοράς για τις περαιτέρω διπλωματικές εξελίξεις .
Έχουμε την συνάντηση των υπουργών των εξωτερικών τη ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης , κατόπιν επιθυμίας της κυβέρνησης .
Επίσης, έχουμε την συνάντηση του κ. Ν.Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό των εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Βιέννη . Ίσως από αυτή τη συνάντηση προκύψει κάτι θετικό , για να δούμε και κατά πόσο θα επηρεαστεί η θέση των ΗΠΑ από τη λογική των ίσων αποστάσεων , σε συνδυασμό με την αμυντική συμφωνία που υπογράψαμε πρόσφατα αναμένοντας καρπούς .
Στη συνάντηση αυτή των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ υπάρχει το ερώτημα :
Αν θα καταφέρει η Ελληνική κυβέρνηση να πείσει τους Ευρωπαίους συμμάχους της , ότι θα πρέπει να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα , ώστε να εγκαταλείψει τις αναθεωρητικές διαθέσεις της .
Αν αυτό είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα, δεν θα είχαμε φτάσει σ’ αυτό το σημείο , και αυτό , ως λάθος τακτικής , πιστώνεται στη κυβέρνηση .
Η λογική της Καγκελαρίας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ , από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι να μας σπρώξει σε ένα διάλογο με την Άγκυρα με μία άγνωστη ατζέντα .
» βρέστε τα μεταξύ σας » Είναι η ουσία , αφού το όλο θέμα το βλέπουν με μία άλλη λογική , που διαφέρει ως αρχή από τη δική μας .
Ας υποθέσουμε , ότι η κυβέρνηση δέχεται να καθίσει στο τραπέζι της συζήτησης με την Τουρκία .
Δεν θα πρέπει να υπάρχει ένα βασικό σημείο αναφοράς ( κρίσιμο σημείο ) για μία καταρχήν συζήτηση ;
Ποιο θα είναι αυτό ;
Είναι η συμφωνία του δικαίου της θάλασσας του 1982 , που καθορίζει με σχετική ακρίβεια ότι τα νησιά υπό προϋποθέσεις ,
έχουν υφαλοκρηπίδα .
Αυτό όμως το αρνείται κατηγορηματικά η Άγκυρα , λαμβανομένου υπόψη ότι δεν έχει υπογράψει την συμφωνία του δικαίου της θάλασσας του 1982 .
Επιπλέον υποστηρίζει μία τελείως αναθεωρητική λογική , με βάση το αφήγημα » της γαλάζιας πατρίδας «.
Ας υπογράψει πρώτα την συνθήκη του δικαίου της θάλασσας, και, μετά να αρχίσουμε μία καταρχήν συζήτηση για τα περαιτέρω , και , αν δεν συμφωνήσουμε , υπάρχει και η Χάγη .
Αν δεν υπάρχει ένα βασικό σημείο αναφοράς , όπως είναι αυτό που μνημόνευσα του διεθνούς δικαίου , με ποια λογική είναι δυνατή μία τέτοια καταρχήν συζήτηση ;
Δεν θα έχει τουλάχιστον κάποια ελάχιστα σημεία (στην καλύτερη περίπτωση ) , παράδοση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ;
Αυτά είναι διαπραγματεύσιμα ;
Όχι , γιατί αρχίζει η συρρίκνωση της χώρας !
Εκτιμώ, ότι αυτό θα πρέπει να είναι το διαπραγματευτικό μας όπλο με τους συμμάχους μας , προκειμένου να τους πείσουμε για το δίκιο μας , ώστε να τραβήξουν » το αυτί » του Ερντογάν να καθίσει φρόνιμος .
Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνουν συνέχεια ότι «δεν διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν δεχόμαστε τετελεσμένα »
Ωστόσο , από ότι προκύπτει από τη διέλευση για έρευνες του Oruc Reis στην δική μας υφαλοκρηπίδα αποδεικνύεται το αντίθετο ,και , αυτό το έργο θα έχει συνέχεια .
Το γιατί συμβαίνει αυτό , ενώ γνωρίζαμε , πριν από πολύ καιρό ότι υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο , είναι ένα τεράστιο θέμα , που θα αποφύγω προς το παρόν να θίξω , για ευνόητους λόγους .
Η διαχείριση της όλης επικίνδυνης κατάστασης , που μπορεί να μας δημιουργήσει μη επιθυμητά αποτελέσματα ως χώρα , που θα τα κουβαλάμε στη πλάτη μας στο διηνεκές , δεν είναι δυνατόν να γίνεται ερήμην της κοινοβουλευτικής συμφωνίας των κομμάτων της βουλής .
Ελπίζω ότι οι στρεβλές λογικές , και, οι διαχρονικές νοοτροπίες πολλών κατά καιρούς κυβερνητικών παραγόντων για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους , που έχουν σχέση με την άμεση ενίσχυση των ΕΔ , να τεθούν τώρα στο περιθώριο !
Έστω και καθυστερημένα , ας καταλάβει η κυβέρνηση, ό,τι οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις , είναι ένα πολύ μεγάλο διαπραγματευτικό εργαλείο ,για να σε υπολογίζουν σοβαρά στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα !
- Ο Γιώργος Σπ. Τσιτσιλιάνος είναι Σμήναρχος ε.α Μηχανικός της ΣΜΑ , Μαθηματικός του ΑΠΘ με μεταπτυχιακό δίπλωμα στα εφαρμοσμένα του ΕΚΠΑ και ήταν υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής .