Ας μελετήσουμε προσεκτικά την ανακοίνωση της συνόδου κορυφής της ΕΕ σε συνδυασμό με την δήλωση του Βούλγαρου Πρωθυπουργού .
» Το Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματα της 22ας Μαρτίου και της 20ης Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία.
Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου .Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών , δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη . Το Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας «.
Ακολουθούν οι δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ :
«Ότι κατά την διάρκεια του γεύματος της Πέμπτης οι ηγέτες της ΕΕ μίλησαν πολύ ήπια για την Τουρκία . Όλοι ανέφεραν ότι η συμφωνία ( μάλλον για τους μετανάστες ) πρέπει να συνεχιστεί και η Τουρκία βρίσκεται σε πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση» .
» Επίσης είπα στους Έλληνες συναδέλφους μου ,να βρουν τα εργαλεία να βοηθήσουν μόνοι τους εαυτούς τους »
Το ερώτημα που προκύπτει από αυτά που μνημόνευσα είναι :
Αν αυτό το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής ήταν ο επιθυμητός στόχος της κυβέρνησης , και , κατά πόσο ανταποκρίνεται με τα » θέλω » του λαού μας ,που έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες του σε μία Ευρώπη που υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα .
Ως ένας παρατηρητής , καλοπροαίρετος απέναντι στην κυβέρνηση , που υποστηρίζει όμως ένθερμα τα εθνικά μας συμφέροντα , εκτιμώ ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση «παραφούσκωσε» ως επιτυχία τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής ως προς την Τουρκική προκλητικότητα .
Και να εξηγήσω το γιατί : Αυτή η λέξη » αλληλεγγύη » έχει πολλές ερμηνείες ως προς τους τρόπους που μπορεί να αποδοθεί, αν κρίνω από τις μέχρι σήμερα αντιδράσεις της ΕΕ στο μεταναστευτικό που κλείνει συνειδητά τα μάτια της στη συμφωνία του Δουβλίνο ΙΙ και από την λογική που επέδειξε , χωρίς ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία για την συμπεριφορά της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που παραβιάζεται βάναυσα .
Η αλληλεγγύη τουλάχιστον προς το παρόν περιορίζεται σε ευχολόγια και τείνει να γίνει λέξη άνευ ουσίας , όταν δεν περιλαμβάνονται αυστηρά μέτρα εις βάρος οποιαδήποτε χώρας που προκαλεί και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας τρίτης χώρας . Παρότι η χώρα μας και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να ανήκουν στην ίδια Ευρωπαϊκή οικογένεια .
Πρόκειται για μία ανακοίνωση φιλική προς την χώρα μας , που διαμορφώθηκε με την λογική να μην μας στεναχωρήσουν , και , χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα ως προς την άμεση αντιμετώπιση της Τουρκικής απειλής , η οποία θα συνεχιστεί στο επόμενο χρονικό διάστημα εντονότερα .
Συγκεκριμένα είναι μία πολιτική διαπίστωση της ΕΕ , θετική για την χώρα , που δεν δίνει όμως τα κατάλληλα μηνύματα στην Τουρκία , ότι σε περίπτωση εφαρμογής της συμφωνίας με την Λιβύη , θα βρει απέναντί της με συγκεκριμένα αντίμετρα οικονομικά και αμυντικά την ΕΕ , αφού παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και τα δικά της , κάτι που δεν έχει ειπωθεί επίσημα από αξιωματούχο της ΕΕ προς το παρόν .
Από ότι φαίνεται , το μεταναστευτικό είναι το σημείο εστίασης των Ευρωπαίων συμμάχων μας , που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την στάση της Τουρκίας , σε συνδυασμό με τα οικονομικά συμφέροντα κάποιων χωρών και της γεωστρατηγικής της θέσης .
Θα περίμενα ως Έλληνας πολίτης μία πιο δυναμική στάση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό λόγω των ιδιαίτερων περιστάσεων , που να αντανακλά στις καρδιές των Ελλήνων. Μία αντιμετώπιση μέσα σε λογικά και επιτρεπτά όρια , που ευγενικά θα τους έβαζε τους ετέρους μας προ των ευθυνών τους , ώστε η ανακοίνωση της συνόδου κορυφής δεν θα έδινε κανένα περιθώριο στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να εφαρμόσει το σχέδιο της » γαλάζιας πατρίδας »
Ένα άλλο σημείο που θα ήθελα να θίξω είναι η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ερώτηση δημοσιογράφου αν επιθυμεί να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο .
Ο κύριος Μητσοτάκης απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο , είπε ότι θα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και μεταξύ άλλων είπε ότι θα ήθελε να συζητήσει με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν μαζί του για διερευνητικές εντολές ως προς τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των δύο χωρών .
Τώρα τι εννοούσε και τι έχει στο μυαλό του ο κύριος Μητσοτάκης , είναι κάτι που θα το δούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα .
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός την 7η Ιανουαρίου θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ και θα συναντήσει μετά κόπο και βασάνων τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ , σε μία χρονική περίοδο που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει το μυαλό του σε άλλη κατεύθυνση , λόγω των κατηγοριών που αντιμετωπίζει .
Η επίσκεψη αυτή αποκτά ειδικό βάρος για τα Ελληνικά συμφέροντα .
Αν πρόκειται ο Έλληνας Πρωθυπουργός να επιστρέψει με μία δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι : Οι ΗΠΑ είναι αλληλέγγυες προς την χώρα μας, ότι αυτή αποτελεί πόλο σταθερότητας της περιοχής, δηλαδή την λογική του Πόντιου Πιλάτου – το γνωστό τροπάριο – χωρίς να συνοδεύεται από κάτι ουσιαστικό ως προς την Τουρκική απειλή , τότε δεν υπάρχει περίπτωση οι γείτονες να πάρουν πίσω την συμφωνία τους με την Λιβύη .
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να ξεκαθαρίσει την στάση των ΗΠΑ , και, για να πετύχει θετικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι πολύ καλά ψυχολογικά προετοιμασμένος .
Είναι μία κρίσιμη μάχη , που οφείλει να την κερδίσει υπερασπίζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Αν αυτή η ιστορία της συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας δεν την «θάψουμε » άμεσα , τότε θα την κουβαλάμε στην πλάτη μας για τα επόμενα χρόνια, μαζί με όλα τα υπόλοιπα προβλήματά μας, και με ότι αυτό συνεπάγεται για το κάθε σκεπτόμενο ρεαλιστικά άτομο που θέλει την ευημερία των πολιτών.
* Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Σμήναρχος ε.α, Μηχανικός της ΣΜΑ, Μαθηματικός με MSc στα εφαρμοσμένα – Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής