Την προώθηση της επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, συστήνει ως αντίδοτο στις πιέσεις της Άγκυρας για τη διεξαγωγή ενός διευρυμένου διαλόγου εφ’ όλης της ύλης που θα εξυπηρετεί τους στόχους της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει ο πρέσβης επί τιμή, Γιώργος Κακλίκης, μιλώντας στο OnAlert και τον Κώστα Αλατζά.
Ο έμπειρος διπλωμάτης θεωρεί ότι η Αθήνα πρέπει να εκπέμψει ένα σαφές μήνυμα στη Διεθνή Κοινότητα ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με τη Τουρκία, τη σύνταξη ενός συνυποσχετικού που θα καταγράφει με σαφήνεια τις ελληνικές θέσεις και την επίλυση των διαφορών στο Δικαστήριο της Χάγης, στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. «Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα αποδείξει ότι κινείται αποκλειστικά και μόνο στο μήκος του Διεθνούς Δικαίου και όχι στο επίπεδο του τυχοδιωκτισμού».
Όπως εξηγεί ο κ. Κακλίκης, ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την «επιτυχία» της στη Συρία, αισθάνεται ότι η Τουρκία έχει αέρα στα πανιά της. Για να πετύχει τους μαξιμαλιστικούς στόχους της η Άγκυρα ασκεί πίεση σε όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά κυρίως στην Ελλάδα η οποία θεωρείται ότι είναι κάρφος στον οφθαλμό των Τούρκων εδώ και δεκαετίες.
«Η Άγκυρα προβάλει διαρκώς το επιχείρημα ότι τα νησιά του Αιγαίου και το Καστελόριζο την κάνουν να ασφυκτιά. Οι συμμαχίες της Ελλάδας στην περιοχή περιορίζουν την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας ανέφερε καθ’ υπερβολή πρόσφατα ο Ερντογάν… Η Τουρκία επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο, όπως εκείνη το αντιλαμβάνεται, προκειμένου να οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης στο οποίο τον ρόλο του μεγάλου θα τον έχει η Τουρκία και του μικρού η Ελλάδα, με σκοπό να εξασφαλίσει η Άγκυρα περισσότερα οφέλη στο Αιγαίο και την νοτιανατολική Μεσόγειο από ότι μία ενδεχόμενη επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Αναφερόμενος στη στάση των εταίρων και συμμάχων της Ελλάδας, ο πρέσβης επί τιμή, τονίζει ότι η Ελλάδα ορθώς κινείται στην κατεύθυνση των πολιτικών συμμαχιών για την προώθηση των θέσεων της «Υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Η υποστήριξη των εταίρων άλλοτε θα φαίνεται ισχυρή και άλλοτε μετριασμένη, ανάλογα με τη σχέση που θέλει να έχει το κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κακλίκης
Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης: