Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας ξεκίνησε τη διαμόρφωση του επιχειρησιακού σχηματισμού, που θα δρα στη Μεσόγειο Θάλασσα, σε μόνιμη βάση.
Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο αρχηγός του Επιτελείου του Ναυτικού ναύαρχος Βίκτορ Τσιρκόφ. Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας κ. Σεργκέι Σοϊγκού είχε δηλώσει ότι το ρωσικό Ναυτικό έχει όλες τις δυνατότητες για να δημιουργήσει έναν επιχειρησιακό σχηματισμό στη Μεσόγειο Θάλασσα.Αυτό έδειξαν οι ασκήσεις, που διεξήχθησαν τον Ιανουάριο στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, μετέδωσε η Φωνή της Ρωσίας.
Ανεφοδιασμός και από λιμάνια Ελλάδας-Κύπρου
Η απόφαση για την επιστροφή του Ρωσικού Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, ανακοινώθηκε στις αρχές του Μαρτίου από πηγή του Γενικού Επιτελείου των Ρώσικων Ενόπλων Δυνάμεων, αν και αναλυτές είχαν καταγράψει εγκαίρως την τάση αυτή από μια σειρά κινήσεων. Η πηγή αυτή -που επικαλείτο το πρακτορείο Ria Novosti – είχε προσθέσει τότε ότι ο στόλος θα κάνει χρήση και θα εφοδιάζεται από λιμάνια της Ελλάδας, της Κύπρου, της Συρίας και του Μαυροβουνίου.
Εντός των ημερών »συγκροτείται αρχηγείο στο Στόλο της Μαύρης Θάλασσας με αρμοδιότητες την ανάπτυξη μόνιμης ναυτικής δύναμης στην Μεσόγειο», δηλώθηκε τότε.Την ρωσική δύναμη θα αποτελέσουν επί του παρόντος 10 σκάφη, περιλαμβανομένων και των βοηθητικών.Η ναυτική δύναμη θα υπάγεται στον διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Δύναμη κρούσης
«Πρόκειται για δύναμη κρούσης που θα αποτελείται από πολεμικά σκάφη τριών ρώσικων Στόλων, όπως εκείνη που έκανε γυμνάσια στην Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στις ακτές της Συρίας, τους τελευταίους 6 μήνες», ανακοίνωσε ο επιφορτισμένος για την παρουσίαση Ρώσος αξιωματικός και πρόσθεσε ότι τα σχέδια για μόνιμη ρώσικη ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο »συζητήθηκαν πολύ το τελευταίο διάστημα». Αναμένεται ότι μία από τις αποστολές θα είναι η μόνιμη επιφυλακή στα ανοιχτά της Συρίας, όπου ήδη διαδοχικά περιπολούν ρωσικές ναυτικές μονάδες διαφορετικών Στόλων της χώρας.
Ο υπουργός Άμυνας κ. Σεργκει Σαϊγκου είχε επισημάνει ότι η Ρωσία χρειάζεται μια ομάδα πολεμικών σκαφών να παραμένει μόνιμα στη Μεσόγειο προς διασφάλιση των συμφερόντων της στην περιοχή.Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία διαθέτει ήδη τεχνική βάση υποστήριξης στην Ταρτούς της Συρίας και εν μέσω της εμφύλιας κρίσης ρωσικά βαριά οπλισμένα πλοία είχαν φτάσει στη βάση/. Κάποιες απομακρύνσεις έγιναν ωστόσο από την βάση πριν μερικές εβδομάδες
Να θυμίσουμε ότι η Σοβιετική Ένωση διατηρούσε την 5η Μοίρα Μεσογείου, αποτελούμενη από 30-50 πολεμικά σκάφη και βοηθητικά, από το 1967 ως το 1992 σε αντιστάθμισμα του 6ου Αμερικάνικου Στόλου. Ένα από τα αγκυροβόλια ήταν ανοιχτά των Κυθήρων.