Η Τουρκία κάνει ότι περνά από το χέρι της για να μετατρέψει την Αίγυπτο, σε βασικό της σύμμαχο στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου τα συμφέροντα είναι πλέον τεράστια. Η επιβεβαίωση της ύπαρξης μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πιθανότα πετρελαίου προκαλεί “πυρετό” στην Άγκυρα, που βλέπει το “θησαυρό” γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί να τον αγγίξει.
Η Τουρκία που λόγω Καστελόριζου δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ με την Αίγυπτο, θέλει απλά…να εξαφανίσει το νησί και σ΄ αυτό το σχέδιο θέλει σύμμαχο την Αίγυπτο του Μόρσι και των ισλαμιστών του. Και κάει ότι μπορεί.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κάιρο στις 17 Νοεμβρίου για να συζητήσει για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, όπως ανακοίνωσε ο Αμρ Ρόσντι εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα τη Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ συμφώνησε με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου για τις «προετοιμασίες ενόψει της επίσκεψης του Ερντογάν στην Αίγυπτο στις 17 Νοεμβρίου», επεσήμανε ο Ρόσντι σε ανακοίνωσή του.
Τον Ερντογάν θα συνοδεύει μια «αποστολή 12 υπουργών, η σημαντικότερη στην ιστορία των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Σκοπός της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού είναι να συζητήσει «τα μέσα ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Στη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Τουρκία στα τέλη Σεπτεμβρίου ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι σύνηψε συμφωνία για την παροχή δανείου στη χώρα του ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Εξάλλου ο αιγύπτιος υπουργός Οικονομικών Μόμταζ αλ Σάιντ είχε ανακοινώσει στα μέσα Σεπτεμβρίου ότι η Τουρκία θα παρουσιάσει ένα πακέτο βοήθειας προς τη χώρα ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας.
Όλα αυτά ανησυχούν την Ελλάδα, η οποία όμως καταδικασμένη από την οικονομική κρίση έχει βυθιστεί σε διπλωματική εσωστρέφεια. Η δικαιολογία της κρίσης όμως δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ελληνική απουσία από την περιοχή και από την διαμόρφωση ισορροπιών και συμμαχιών που θα κρίνουν τα συμφέροντα της χώρα για τις επόμενες δεκαετίες. Συμφέροντα που έχουν να κάνουν και με την οικονομία της χώρας.