Η δια της βίας λογοκρισία που προσπαθεί το φανατικό Ισλάμ να επιβάλει σ΄ όλο το πλανήτη συνεχίζεται. Μετά τις απάνθρωπες βιαιότητες που ξέσπασαν σε χώρες της Αφρικής και όχι μόνο για το απόσπασμα αμερικανικής ταινίας,σειρά έχει τώρα γαλλικό περιοδικό που δημοσίευσε σκίτσα του Μωάμεθ
Δεν είναι η πρώτη φορά που το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo προκαλεί. Το είχε ξανακάνει τον Νοέμβριο του 2011, όταν μάλιστα είχε κυκλοφορήσει ειδική έκδοση, την Charia Ηebdo και αρχισυντάκτη τον… Μωάμεθ! Τότε, τα γραφεία του πυρπολήθηκαν και η ιστοσελίδα έγινε στόχος πειρατείας, ενώ ο εκδότης της είναι έκτοτε υπό αστυνομική προστασία.

Τώρα, σε μια περίεργη διεθνή συγκυρία καθώς ο αραβικός «κόσμος» βράζει κατά της Δύσης μετά την ταινία που προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ, το Charlie Hebdo αποφάσισε να δημοσιεύσει κι άλλες καρικατούρες του Μωάμεθ. Τον δείχνει γυμνό, να κοροϊδεύει την ταινία σαν να κάνει απονομή Όσκαρ, μεταξύ άλλων. Φυσικά, το περιοδικό έγινε ανάρπαστο σε χρόνο… dt!
Μόλις το περιοδικό κυκλοφόρησε σήμανε… συναγερμός, η ιστοσελίδα του περιοδικού «έπεσε» άγνωστο. Το Charlie Hebdo ανακοίνωσε ότι η ιστοσελίδα έγινε στόχος πειρατείας λίγα λεπτά αφού κυκλοφόρησε στα περίπτερα. Πακιστανοί χάκερ μέσω twitter υποστήριξαν ότι ευθύνονται για την επίθεση.
Στις σελίδες του Charlie Hebdo στο Facebook και το Twitter γίνεται… πανηγύρι, με θετικά και αρνητικά σχόλια. Εννοείται πως πολλά από αυτά είναι εξαιρετικά βίαια.
Ο διευθυντής του σατιρικού περιοδικού, Σαρμπ, δικαιολογώντας την απόφαση να δημοσιεύσει τα σκίτσα, είπε: «αν πρέπει να πάρουμε υπόψη μας το πλαίσιο, το παγκόσμιο πλαίσιο δεν θα είναι ποτέ ευνοϊκό για να αστειευόμαστε με το ριζοσπαστικό ισλάμ ή τις θρησκείες γενικότερα, αν λάβουμε υπόψη το πλαίσιο, δεν θα μιλάμε πια για τίποτα, ποτέ, ο σατιρικός Τύπος είναι καταδικασμένος, καταστράφηκε».
Διευκρίνισε ότι «μέχρι στιγμής» δεν έχει δεχτεί απειλές. «Εδώ και ένα χρόνο προστατευόμαστε από την αστυνομία, μετά την πυρπόληση των γραφείων. Αν αυτός είναι ο όρος για να εκφραζόμαστε ελεύθερα στη Γαλλία, τότε θα προστατευόμαστε από την αστυνομία, όπως η αστυνομία προστατεύει την ελευθερία των Γάλλων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι διαθέτει δύο αστυνομικούς φρουρούς.

Για να μη ζήσει ό,τι οι ΗΠΑ στη Βεγγάζη (όταν στην επίθεση κατά της εκεί πρεσβευτικής κατοικίας έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Αμερικανοί μεταξύ των οποίων και ο πρέσβης στη Λιβύη Κρις Στίβενς) η Γαλλία έχει ήδη δώσει εντολή να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις πρεσβείες της στον κόσμο.
Αποφασίστηκε επίσης την Παρασκευή, ημέρα της μεγάλης προσευχής των μουσουλμάνων (το Πακιστάν κήρυξε εθνική αργία προς τιμήν του προφήτη Μωάμεθ), να κλείσουν οι πρεσβείες, τα προξενεία και τα γαλλικά σχολεία σε 20 μουσουλμανικές χώρες.
Από την πλευρά της, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά τη διπλωματική της αποστολή στη Μεντάν, την τρίτη σε μέγεθος πόλη της Ινδονησίας, λόγω των νέων προγραμματισμένων διαδηλώσεων κατά της ταινίας. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Τζακάρτα και το προξενείο στη Σουραμπάγια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας θα παραμείνουν ανοιχτά.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε στο France Info ανήσυχος και κατηγόρησε το περιοδικό πως «ρίχνει λάδι στη φωτιά». Μια άποψη με την οποία φαίνεται να διαφωνεί ο προϊστάμενός του, Ζαν Μαρκ Ερο που τόνισε πως κατανοεί ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να προσβληθούν…αλλά «ζούμε σε ένα κοσμικό και δημοκρατικό κράτος. Εκείνοι των οποίων η ευαισθησία έχει πληγωθεί, μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη».

Πάντως, νωρίτερα, ο Γάλλος πρωθυπουργός έβαλε στην άκρη τα περί… δημοκρατικού κράτους και αποφάσισε να απαγορεύσει διαδήλωση στο Παρίσι εναντίον της ταινίας «Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων».
«Δεν υπάρχει λόγος να αφήσουμε να προκληθούν στη χώρα μας συγκρούσεις που δεν αφορούν τη Γαλλία», είπε χαρακτηριστικά ο Ερό. «Δεν θα ανεχτούμε τις ακραίες ενέργειες…», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός και εξήρε το «πνεύμα υπευθυνότητας και μετριοπάθειας» των υπευθύνων του μουσουλμανικού πολιτισμού.
Στην ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, οι Γάλλοι ταξιδιώτες καλούνται να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή επαγρύπνηση, με δεδομένες τις ταραχές στον μουσουλμανικό κόσμο.

Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Γάλλους πολίτες να αποφεύγουν κάθε δημόσια συγκέντρωση, δρόμους όπου παραδοσιακά πραγματοποιούνται διαδηλώσεις και τους χώρους γύρω από κτίρια υψηλής επικινδυνότητας (όπως δυτικές διπλωματικές αποστολές, τόπους θρησκευτικής λατρείας).
Στο Πακιστάν, οι Γάλλοι πολίτες έλαβαν στα κινητά τους το μήνυμα: «Ιδιαίτερες απειλές για τη γαλλική κοινότητα και τα γαλλικά συμφέροντα έπειτα από δημοσίευση σήμερα σκίτσων από το Charlie Hebdo. Αυξημένη επαγρύπνηση».
Στο Πακιστάν, 500 πακιστανοί δικηγόροι κατάφεραν σήμερα να περάσουν την πρώτη πύλη του διπλωματικού θύλακα του Ισλαμαμπάντ, μια αυστηρά φρουρούμενη περιοχή στην οποία βρίσκονται πολλές ξένες διπλωματικές αποστολές, όπως και η πρεσβεία των ΗΠΑ, υπό το βλέμμα 2000 αστυνομικών των δυνάμεων καταστολής, για να διαμαρτυρηθούν για την αντι-ισλαμική ταινία.
«Είμαστε έτοιμοι να θυσιαστούμε για τον προφήτη», φώναζαν οι δικηγόροι που κρατούσαν μεγάλα πανό στα οποία έγραφαν: «θάνατο στον βλάσφημο», «οι φίλοι των ΗΠΑ είναι προδότες».
Η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε, στο μεταξύ, ότι θα αποκλείσει κάθε πρόσβαση στο YouTube εντός του συντηρητικού μουσουλμανικού βασιλείου, αν η ιστοσελίδα δε διακόψει την τοπική πρόσβαση σε αποσπάσματα της αντι-ισλαμικής ταινίας.
Η Google Inc., ιδιοκτήτρια του YouTube, έχει ήδη αποκλείσει την πρόσβαση στην ταινία στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Ινδία και την Ινδονησία μετά τις αιματηρές ταραχές και το κύμα των διαδηλώσεων σε αρκετές χώρες, αλλά απέρριψε αίτημα του Λευκού Οίκου να «κατεβάσει» εντελώς την αμφιλεγόμενη.
Οι αρχές της Υεμένης ενίσχυσαν σήμερα τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την πρεσβεία της Γαλλίας στη Σαναά, μετά τη δημοσίευση από τη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo γελοιογραφιών με τον προφήτη Μωάμεθ.
«Σήμερα ενισχύθηκε η ασφάλεια γύρω από την πρεσβεία της Γαλλίας» για να υπάρξει μεγαλύτερη εγγύηση της ασφάλειάς της, δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Υεμένης.
«Τα μέτρα αυτά ασφαλείας ελήφθησαν κατόπιν αιτήματος της πρεσβείας», πρόσθεσε ο ίδιος, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Τέσσερις πολίτες της Υεμένης σκοτώθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου κατά την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα Σαναά από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για μια αντιισλαμική ταινία αμερικανικής παραγωγής που κρίθηκε προσβλητική για το Ισλάμ.
Εξάλλου δεκάδες γαλλικά εκπαιδευτικά ιδρύματα έκλεισαν σήμερα στην Τυνησία και θα παραμείνουν κλειστά ως την Δευτέρα το πρωί, όπως ανακοίνωσε η γαλλική πρεσβεία στην Τύνιδα.