Οι νέοι δείχνουν ακόμη μεγάλη εμπιστοσύνη στις ΕΔ και ελπίζουν ότι σ΄ αυτές μπορούν να κάνουν καριέρα και να «χτίσουν» μια ζωή. Οι περικοπές και η απαξίωση που επιχειρείται δεν φαίνεται να επηρεάζουν την επιλογή πολλών νέων να προσπαθήσουν να ενταχθούν στις ΕΔ.
Και αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να αναλυθεί απ΄ όλους. Από τις κυβερνήσεις αλλά και τις στρατιωτικές ηγεσίες οι οποίες πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Και να ξεκινήσουν άμεσα τις πολλές αλλαγές που πρέπει να γίνουν σ΄ όλες τις σχολές. Με κατεύθυνση την παραγωγή αξιωματικών-μαχητών αλλά μορφωμένων ανθρώπων.
Το πρώτο δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση το δεύτερο και το δεύτερο δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο στο πρώτο. Γι΄ αυτό και οι ισορροπίες στις στρατιωτικές της χώρας θα πρέπει να αποκατασταθούν. Και μία πολύ καλή αρχή θα ήταν να υπάρξει μεγάλη αυστηρότητα στα κριτήρια με τα οποία θα επιλέγονται από δω και πέρα οι καθηγητές αυτών των σχολών.
Κατά τ΄ άλλα:
Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στις σχολές με μεγάλη ζήτηση (ιατρικές και νομικές) τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο και στην περιφέρεια, ενώ μικτά κινούνται οι πολυτεχνικές σχολές.
Στα συμπεράσματα από την επεξεργασία των στοιχείων περιλαμβάνεται και μια γενικότερη τάση εισαγωγής των υποψηφίων σε σχολές που βρίσκονται στους τόπους κατοικίας τους, προκειμένου να αποφύγουν το κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης.
Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό ερευνητή, Στράτο Στρατηγάκη, στις φετεινές πανελλαδικές έχουμε:
- Έκρηξη των βάσεων στις αστυνομικές σχολές και μεγάλη άνοδο στις στρατιωτικές γιατί είναι οι μόνες που προσφέρουν άμεσο και μόνιμο μισθό.
- Έχουμε επίσης, στροφή από τα Παιδαγωγικά στη Νομική.
- Ανοδος των βαθμολογιών παρατηρείται στο πρώτο επιστημονικό πεδίο (σχολές Νομικής, Φιλολογίας), όπως και στο δεύτερο πεδίο, στα τμήματα Φυσικής, Πληροφορικής.
- Πτώση σημειώνεται στα τμήματα Χημείας.
- Ανοδος καταγράφεται επίσης στις ιατρικές σχολές και τα παραϊατρικά τμήματα ΤΕΙ, ενώ αυξομειώσεις παρατηρούνται στις πολυτεχνικές σχολές (άνοδος σε τμηματα του ΕΜΠ, μικρή πτώση σε άλλα τμήματα, αρχιτεκτονική και πολιτικούς μηχανικούς). Τέλος, άνοδος σημειώνεται στα οικονομικά τμήματα και τα τουριστικά τμήματα ΤΕΙ.
- Όσον αφορά τις πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι οι νικητές, αφού τα παιδιά λόγω οικονομικής κρίσης δεν δήλωσαν μακρινές πόλεις.
- Συνολικά 35.000 υποψήφιοι μένουν εκτός.
- Εντυπωσιακό είναι ότι: Μαθητής που έγραψε 3 και πάνω από 10 στην Ξένη Γλώσσα μπαίνει στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αγίου Νικολάου.
- Επίσης, μαθητές πετυχαίνουν εισαγωγή σε ΤΕΙ με μέσο όρο 7.
Οπως δήλωσε στο Newsit o εκπαιδευτικός ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης «δεν είχαμε πολύ μεγάλες εκπλήξεις στις βάσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα από το Υπουργείο Παιδείας. Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση οτι τα παιδιά προτίμησαν σχολές στην πόλη καταγωγής τους ωστε να μη μετακινηθούν σε άλλες πόλεις γιατί λεφτά δεν υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις οικογένεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ ίδιων σχολών στην Αθήνα και στην επαρχία.
Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται από την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.
ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟ newsIt
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άνοδος στις βάσεις για στρατιωτικές σχολές.Δείτε τα στοιχεία
Συμπληρωματικη Προκηρυξη ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ 2012-2013
Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: πως θα προχωρήσουν στο αύριο