Στο χάρτη του Stratfor αποτυπώνονται οι αιματηρές συγκρούσεις στα μέτωπα της Συρίας. Αυτή τη στιγμή όλο το στρατιωτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Χαλέπι.
Ανώνυμη πηγή του καθεστώτος που επικαλείται το Stratfor υποστηρίζει ότι ο στρατός έχει εξαπολύσει επίθεση στη πόλη για να απωθήσει τις δυνάμεις των ανταρτών,που ήδη είχαν προετοιμαστεί να αποκρούσουν αυτή την επίθεση.
Το καθεστώς έχει προωθήσει Ειδικές Δυνάμεις και έχει ήδη πλήξει στόχους με πυροβολικό και βομβαρδισμούς από αεροσκάφη.
Το ποιος θα ελέγξει το Χαλέπι θα κρίνει πολλά στο πόλεμο της Συρίας.
Οι αντάρτες ισχυρίζονται ότι ελέγχουν το 50% της πόλης. Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν διαταγές ακόμη και για ισοπέδωση της πόλης παρά να πέσει στα χέρια των ανταρτών.
Άρχισε η αντεπίθεση
Ο συριακός στρατός εξαπέλυσε σήμερα αντεπίθεση για να ανακαταλάβει τους τομείς που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι ενισχύσεις που συγκεντρώνονταν εδώ και μέρες στα περίχωρα της πόλης «κατευθύνονται στη συνοικία Σαλαχεντίν, στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία των ανταρτών και σε αρκετές συνοικίες μαίνονται οι σφοδρότερες μάχες από την έναρξη της εξέγερσης», δήλωσε ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου, προσθέτοντας ότι «η έφοδος άρχισε».
Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, η οργάνωση της αντιπολίτευσης που συντονίζει τις κινητοποιήσεις, ανέφεραν ότι μάχες διεξάγονται στην περιφέρεια της συνοικίας Σαλαχεντίν, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας.
Η Γενική Επιτροπή της συριακής εξέγερσης, ένα ακόμη δίκτυο ακτιβιστών, έκανε λόγο για ενισχύσεις του στρατού στη Σαλαχεντίν «εν μέσω σφοδρών πυρών από βαρέα όπλα» και για μάχες μεταξύ κυβερνητικών και αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
Η έφοδος των δυνάμεων του προέδρου Ασαντ πραγματοποιείται τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την έναρξη αυτού του νέου μετώπου στις 20 Ιουλίου, με το στρατό να έχει ανακτήσει τον έλεγχο στην πρωτεύουσα Δαμασκό, στην οποία σημειώθηκαν σφοδρές μάχες κυρίως στις συνοικίες που είναι εχθρικές στο καθεστώς του προέδρου Ασαντ.
Αρκετές χώρες της Δύσης είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για μια πιθανή έφοδο του στρατού κατά των δυνάμεων των ανταρτών, με την Ουάσινγκτον να μιλά για το ενδεχόμενο «σφαγής» στη χώρα αυτή ύστερα από 16 μήνες εξέγερσης κατά του καθεστώτος.