Η Κίνα και η Ισλανδία υπέγραψαν σήμερα στο Ρέικιαβικ έξι συμφωνίες συνεργασίας, μεταξύ των οποίων και μία συμφωνία πλαίσιο για την σύμπραξη στην Αρκτική, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού Ουέν Ζιαμπάο, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ισλανδικής κυβέρνησης.
Οι συμφωνίες αφορούν επίσης τη συνεργασία στους τομείς της θαλάσσιας επιστήμης και τεχνολογίας, στη γεωθερμία, την ηλιακή ενέργεια και την αμοιβαία προώθηση των δύο χωρών, τονίζεται στο ίδιο κείμενο.
Στην ανάγκη για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων αναφέρθηκαν κατά τη συνάντησή τους και οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Ουέν και Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ.
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας ευελπιστώ να προλειάνω το έδαφος για να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες χάρη στις συνομιλίες και στις συμφωνίες που θα συναφθούν», τόνισε η πρωθυπουργός υποδεχόμενη τον Ουέν.
«Παρατήρησα, προετοιμάζοντας την επίσκεψη αυτή πως πολυάριθμες ισλανδικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Κίνα σε πολλούς τομείς», τόνισε η Σιγκουρνταρντότιρ. Ο Ουέν απάντησε πως ελπίζει «η συνεργασία τούτη να ακμάσει περισσότερο».
Νωρίτερα, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Τσεν Ντεμίνγκ είχε επαφές με τον Ισλανδό ΥΠΕΞ Έσουρ Σκαρπχέντισον, με κύριο θέμα την προώθηση των σινο-ισλανδικών εμπορικών σχέσεων, ιδίως στον τομέα της αλιείας.
Το ύψος των εξαγωγών της Ισλανδία προς την Κίνα ανήλθαν το 2010 στα 26 εκατ. δολάρια. Κυρίως αφορούσαν θαλασσινά προϊόντα, εξαρτήματα αλιείας, λογισμικά συστήματα, και φαρμακευτικά προϊόντα. Κατά κύριο λόγο εισήγαγε μηχανήματα, εξοπλισμό, ενδυμασία, και ηλεκτρονικά προϊόντα, αξίας 220 εκατ. δολαρίων.
Λίγο πριν την άφιξη του Κινέζου πρωθυπουργού, το Κίνημα των Πολιτών, ένα πολιτικό κόμμα που προέκυψε μετά την οικονομική κρίση του Οκτωβρίου 2008, και διαθέτει τρείς έδρες από τις 63 του συνόλου της Βουλής, κατέθεσε στο Κοινοβούλιο ψήφισμα για την καταδίκη της κινεζικής επέμβασης στο Θιβέτ και ζητεί από την κυβέρνηση «να επιβάλει στο Πεκίνο να προσέλθει σε συνομιλίες με την εξόριστη θιβετιανή κυβέρνηση».
Η Αρκτική και τα αχανή κοιτάσματά της σε υδρογονάνθρακες, που εποφθαλμιά το Πεκίνο, θα βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει κατά τη διάρκεια του ταξειδίου του ο Ουέν στην Ευρώπη, στο διάστημα 20-27 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα επισκεφθεί την Ισλανδία, τη Σουηδία, την Πολωνία και τη Γερμανία, όπου θα παραβρεθεί στη Βιομηχανική Έκθεση του Αμβούργου.