Απέναντι σ΄ ένα βουνό που δύσκολα θα μπορέσουν να ανέβουν βρίσκονται οι νέοι Αρχηγοί. Η χαρά της επιλογής τους δεν θα κρατήσει πολύ.Από τη μία είναι η τραγικά άσχημη οικονομική συγκυρία η οποία κυριολεκτικά τους δένει τα χέρια και από την άλλη η απαίτηση τη πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση της νέα δομής δυνάμεων ,πάλι για λόγους οικονομίας.
Επιπλέον έχουν να διαχειριστούν μία τουλάχιστον περίεργη και καθόλου φιλική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου,στην οποία η Τουρκία αποτελεί τον μόνιμο απρόβλεπτο παράγοντα.
Α/ΓΕΕΘΑ: Ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος, θα πρέπει να αξιοποιήσει όποιες εμπειρίες κατόρθωσε να έχει από την εποχή που υπηρετούσε ως Διευθυντής Γραφείου του Α/ΓΕΣ Κώστα Παναγιωτάκη,που είναι ίσως ο μόνος ο οποίος είχε επιχειρήσει σοβαρά να κάνει αναδιοργάνωση στον Στρατό. Οι αντιστάσεις που είχε συναντήσει δεν προέρχονταν μόνο από τους στρατιωτικούς ,αλλά κυρίως από τους πολιτικούς,που δεν μπόρεσαν να αντέξουν ,ούτε καν το κόψιμο των ρουσφετιών! Ο κ.Παναγιωτάκης απλά αποστρατεύθηκε απρόσμενα.
Ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ προφανώς έχει το πράσινο φως για να προχωρήσει στην νέα δομή που οραματίζεται ο νυν ΥΕΘΑ και η οποία προβλέπει κυρίως μείωση του όγκου των ΕΔ κατά 30% σ΄ ΄όλα τα επίπεδα. Απέναντί του ο κ.Μπεγλίτης έχει οπωσδήποτε τη ΝΔ η οποία αν κρίνουμε από τις θέσεις που εκφράζουν τα στελέχη της διαφωνεί κάθετα με το κλείσιμο μεγάλων στρατιωτικών σχηματισμών,όπως η Στρατιά στη Λάρισα για παράδειγμα. Θα τολμήσει να συγκρουστεί ο κ.Μπεγλίτης καλύπτοντας τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ που επέλεξε και ο οποίος έχει ήδη στοχοποιηθεί από την αντιπολίτευση;
Ο αντιστράτηγος Μ.Κωσταράκος έχει όμως κι άλλες “πληγές” που πρέπει να κλείσει. Το προσωπικό των ΕΔ αισθάνεται τουλάχιστον προσβεβλημένο ,όχι τόσο απο το μπαράζ περικοπών που έχει υποστεί αλλά απ΄ όσα έχουν ειπωθεί για να “δικαιολογηθεί” η λεηλασία. Τα περί “αντιπαραγωγικών” , “αυτιστικών” και “καλοπληρωμένων” δεν έχουν ξεχαστεί και εξακολουθούν να λειτουργούν ως “τραύμα” που πονάει τη ψυχολογία των στελεχών. Τα παράπονα που εξέφραζαν για τη σιωπή της προηγούμενης στρατιωτικής ηγεσίας υπό τον πτέραρχο Ι.Γιάγκο,θα αφορούν σύντομα και τον κ.Κωσταράκο αν εξακολουθήσει την ίδια τακτική. Προς Θεού -επειδή οι ημέρες είναι πονηρές- δεν εννοούμε ότι ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ θα πρέπει να κάνει…επανάσταση! Πρέπει όμως να βρει τρόπο για να πείσει τους στρατιωτικούς ότι η φυσική τους ηγεσία αναγνωρίζει δυσκολίες και προβλήματα και όταν και όπου χρειαστεί να εκφράσει την άποψή της για καθαρά τεχνικά και επαγγελματικά θέματα. Ακόμη κι αν αυτή η άποψη είναι διαφορετική από του υπουργού.
Παραδείγματα υπάρχουν πολλά και όχι ιστορικά αλλά σημερινά! Στη Βρετανία που επίσης οι περικοπές στις ΕΔ και στο προσωπικό τους αποτελούν κυρίαρχο θέμα συζήτησης οι Αρχηγοί εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους,επισημαίνοντας προβλήματα και δυσκολίες που προκαλούν στην επιχειρησιακή τους λειτουργία και προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις. Όσο κι αν μας εκπλήσσει εδώ στην Ελλάδα ,εξακολουθούν να είναι Αρχηγοί!
Α/ΓΕΣ:Ο αντιστράτηγος Κ.Ζιαζιάς, διαδέχεται τον “πληθωρικό” σ΄ ΄όλα του Φ.Φράγκο. Ο κ.Φράγκος,διαφωνούσε με το μέγεθος των περικοπών που αφορούσαν το Στρατό Ξηράς και δεν έδειχνε διατεθειμένος να κάνει πίσω σε ζητήματα όπως το κλείσιμο της Στρατιάς. Αν το εννοούσε κιόλας δεν θα το μάθουμε ποτέ αφού η καθοριστική “αναμέτρηση” θα γινόταν στις 7 Νοεμβρίου,στην συνεδρίαση του ΣΑΓΕ. Και μόνο ότι ο Μπεγλίτης προτίμησε να τον αποστρατεύσε πριν απ΄ αυτή τη συνεδρίαση δείχνει ότι μάλλο ο στρατηγός τον είχε πείσει ότι ήταν αποφασισμένος.
Ο νέος Α/ΓΕΣ, έρχεται με την “ομάδα των μεταρρυθμιστών”, αν πιστέψουμε ότι η αλλαγή σύσσωμης της ηγεσίας των ΕΔ, οφειλόταν αποκλειστικά στην καθυστέρηση σχεδίασης και υλοποίησης της νέας δομής δυνάμεων. Ο αντστράτηγος Ζιαζιάς, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ατνιδράσεις που θα προέρχονται κυρίως από αποστράτους οι οποίοι θεωρούν σχεδόν απαράδεκτο το κλείσιμο μονάδων και σχηματισμών.
Ο νέος Α/ΓΕΣ θα πρέπει να διαχειριστεί και το θέμα τηε διάρκεια της στρατιωτικής θητείας,θέμα που αφορά ουσιαστικά μόνο το στρατό ξηράς. Ο Φ.Φράγκος είχε υποβάλει τις προτάσεις που είχε ζητήσει ο ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης και σύμφωνα με πληροφορίες δεν εισηγούνταν αύξηση της θητείας.
Α/ΓΕΑ:Ο νέος Αρχηγός δεν χρειάζεται ενημέρωση. Ως Α/ΑΤΑ ο κ.Τσαντιράκης γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα πολλά και μεγάλα προβλήματα της ΠΑ. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με την συντήρηση του υλικού αλλά και με την εκπαίδευση του προσωπικού. Προβλήματα για τα οποία έχει ενημερωθεί επανηλλειμμένως ο ΥΕΘΑ απο τον Β.Κλόκοζα,χωρίς όμως κάτι να έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Ο νέος Α/ΓΕΑ θα πρέπει να βρει τρόπο να πείσει την πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ,ότι οι οικονομίες στην ΠΑ πρέπει να έχουν όριο και λογική,γιατί διαφορετικά η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη.
Η τύχη του πτητικού επιδόματος θα είναι ένα θέμα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος Α/ΓΕΑ.
Α/ΓΕΝ: Ο αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης αναλαμβάνει το ΠΝ σε μία εξαιρετικά δύσκολη καμπή. Τα προβλήματα συντήρησης του ναυτικού οπλοστασίου που προκλήθηκαν από την οικονομική στενότητα αλλά και τον κακό προγραμματισμό των πολιτικών ηγεσιών του ΥΕΘΑ από το 2005 και μετά,είναι μεγάλα και δισεπίλυτα. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που η τουρκική ναυτική απειλή έχει σαφώς αναβαθμιστεί δραματικά. Οι Τούρκοι έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά για να “χτίσουν” ένα δυνατό ΠΝ και αυτό δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορη την Αθήνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ