Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας μετά από τη συνάντησή του με τον Έρογλου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του από το αποτέλεσμα της συνάντησης .
«Εύχομαι, στην επόμενη συνάντηση, η Τ/Κ πλευρά να έλθει με αναθεωρημένες τοποθετήσεις που να μην μυρίζουν, ή να οδηγούν συγκαλυμμένα σε δύο κράτη.»
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι παραμένουν οι διαφωνίες σε περιουσιακό. Η Τ.Κ πλευρά, είπε, υπαναχώρησε στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας και στα θέματα της εφαρμογής των τεσσάρων ελευθεριών.
Διαφωνία στο θέμα διακυβέρνησης, ΕΕ και κυριαρχίας
Στο θέμα της διακυβέρνησης ο Ντερβις Έρογλου δεν αποδέχεται τη διασταυρωμένη ψήφο, η οποία αποτελεί κόκκινο πανί για αυτόν.
Στο κεφαλαίο της ΕΕ, η τ/κ πλευρά επιμένει η συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών να καταστεί πρωτογενές δίκαιο, κάτι που αντίκειται στην ουσία στο ευρωπαϊκό κεντημένο.
Στο περιουσιακό υπάρχει πλήρες αδιέξοδο αφού η τ/κ πλευρά εμμένει από τη μια στη θέση οτι τον πρώτο πρεπει λογο να έχει ο σημερινός χρήστης, ενώ επιμένει και στην πλειοψηφία περιουσίας εσαεί. Δηλαδή ο Ντερβις Ερογλου αντιλαμβάνεται τη διζωνικότητα ως εδαφική πλειοψηφία, κάτι που ουσιαστικά καταπατά κατάφορα και το θέμα της εφαρμογής των τεσσάρων ελευθεριών.
Ακόμα και στο θέμα της κυριαρχίας έκανε πίσω ο Ερογλου, αφού δεν αποδέχεται οτι αυτή θα είναι μια και αδιαίρετη και θα πηγάζει από τους Ε/κ και Τ/κ όπως είχε συμφωνήσει ο Ταλατ.
Ωστόσο οι δυο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στα θέματα της Οικονομίας, της εσωτερικής ασφάλειας και της βουλής.
Δηλώσεις Ντάουνερ
Σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ, κατά τη σημερινή συνάντηση, που έληξε γύρω στις 15:30, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου συζήτησαν το θέμα της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών, και θέματα ΕΕ, και ανάλωσαν αρκετή ώρα στο περιουσιακό.
Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα ξανασυναντηθούν την Παρασκευή στην τελευταία τους συνάντηση πριν τη συνάντηση Νέα Υόρκης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Οπως είπε ο κ. Ντάουνερ, η συνάντηση στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Οκτωβρίου, και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα είναι παρών σε μέρος της συνάντησης.
Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι θα παραδοθεί έκθεση για την πορεία των συνομιλιών στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ πριν τη συνάντηση της Νέας Υόρκης.
Κατά την τελευταία συνάντησή τους, οι δυο ηγέτες προχώρησαν στο θέμα της Βουλής. Ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης παραμένουν πολύ σοβαρές διαφορές, λόγω αλλαγής της τ/κ θέσης.
Στο μεταξύ η συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, στη Νέα Υόρκη στο τέλος του μηνός θα είναι διήμερη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα ΗΕ προσανατολίζονται για συνάντηση δύο ημερών στις 30 και 31 Οκτωβρίου.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο Πρόεδρος τον ενημέρωσε εκτενώς για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
«Οι κόκκινες γραμμές της πλευράς μας»
Με μεθοδικό τρόπο η τ/κ πλευρά, συνεπικουρουμένη από την Άγκυρα, στοχεύει στη μονιμοποίηση της διαίρεσης της Κύπρου.
Δούρειος Ίππος των τουρκικών μεθοδεύσεων η απαίτηση για επιβολή χρονοδιαγραμμάτων, η οποία αναμένεται να τεθεί εκ νέου από τον Έρογλου στην τριμερή της Νέας Υόρκης, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την ε/κ πλευρά. Όπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου, «η τουρκική πλευρά προσπαθεί να βάλει χρονοδιαγράμματα και πίσω από τα χρονοδιαγράμματα κρύβεται η επιδιαιτησία. Η να πει η Τουρκία δεν βρίσκουμε λύση άρα πάμε σε μια άλλη μορφή λύσης. Αυτό ακριβώς μεθοδεύει η Τουρκία.
Την ίδια στιγμή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», ξεκαθαρίζει ότι λύση με χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία δεν μπορεί να υπάρξει, διαμηνύοντας παράλληλα στην Τουρκία, οτι συμφωνία μπορεί να επέλθει μόνο υπό δυο ορούς. «Μόνο αν η τουρκική πλευρά κινηθεί στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, και αν συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε χωρίς υπαναχωρήσεις».
Μάλιστα ο Στέφανος Στεφάνου ξεκαθαρίζει ότι μέχρι στιγμής έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις σε δευτερεύοντα θέματα, ενώ στα ουσιώδη κεφάλαια, οι μεγάλες διαφορές παραμένουν, με την τ/κ πλευρά πολλές φορές να υπαναχωρεί.
«Είμαστε μακριά από τη λύση. Αυτό όμως είναι σχετικό. Γιατί αν έχουμε τη συνεργασία της Τουρκίας και τ/κ πλευράς η λύση μπορεί να εξευρεθεί σύντομα».
Σε μια άλλη εξέλιξη, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Ντερβίς Έρογλου είχε χθες βραδύ ο ΓΓ του ΟΗΕ. Η επικοινωνία έγινε ενόψει της συνάντησης του ΓΓ με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων στις 30 και 31 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη.
Ο Μπαν Κι Μουν επικοινώνησε και με τον Τ/κ ηγέτη. Μάλιστα όπως δήλωσε ο σύμβουλος του εάν, στη Νέα Υόρκη το πάρε – δώσε μπορέσει να προχωρήσει, δεν θα παραμείνει λόγος η διαδικασία, να μην περάσει στο τελευταίο στάδιο.
Επιπλέον, αποκάλυψε οτι ο Μπαν Κι Μουν θα παρασιτεί είτε στην έναρξη είτε στο τέλος της συνάντησης, η οποία θα γίνει μακριά από τον Τύπο.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, θα καταβληθεί προσπάθεια να καταλήξουν σε αυτή τη σύσκεψη μέσω μιας ουσιαστικής συζήτησης σημαντικά θέματα στα οποία δεν μπόρεσε να υπάρξει αποτέλεσμα.
SigmaLive