“Η σχέση Τουρκίας-Ιράν είναι πλέον ανταγωνιστική”,υποστηρίζει σε ανάλυσή του το Jerusalem Center For Public Affairs.
Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει “η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ιράν υποστηρίζει ότι το κίνημα διμαρτυρίας στον αραβικό κόσμο εμπνεύστηκε από την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν. Δεν χρησιμοποιούν τον όρο “αραβική άνοιξη”,αλλά “ισλαμική αφύπνιση”.
Ο “πόλεμος” εναντίον του Ισραήλ αποτελεί επίσης σημαντικό εργαλείο στην παρατεταμένη μάχη με τη «Δυτική αλαζονεία που εμφυτεύει η σιωνιστική οντότητα βαθιά στην καρδιά του μουσουλμανικού κόσμου, και τον κόσμο του Ισλάμ”.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της ανάλυσης “η προσπάθεια για την εξαγωγή της Ισλαμικής Επανάστασης έχει τώρα νέα ώθηση στον αραβικό κόσμο, και η αντι-ισραηλινή δυναμική τροφοδοτείται από τον αραβικό κόσμο που έχει αποτινάξει τον φόβο των ηγεμόνων του.
Τι λένε για τη σχέση Τουρκίας-Ιράν;
“Η Τουρκία και το Ιράν είναι σήμερα σε φάση ανταγωνισμού για το ποιος θα ηγηθεί στη διαμόρφωση του μουσουλμανικού κόσμου.Αρχικά, το Ιράν αντέδρασε με αυτοσυγκράτηση στη προσπάθεια της Τουρκίας να πάρει αυτό το ρόλο αλλά τώρα φαίνεται να αντεπιτίθενται, κατηγορώντας την Τουρκία ότι πρεσβεύει ένα «φιλελεύθερο Ισλάμ» σε συνεργασία με τη Δύση.