Συνάντηση 40 λεπτών είχε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της 66ης Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού.
Δηλώσεις δεν έγιναν και αυτό είναι ενδεικτικό του κλίματος των ημερών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφερόμενος σε δηλώσεις και ενέργειες που έχουν γίνει από την τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα, ο κ. Λαμπρινίδης επανέλαβε την ανάγκη για μείωση της έντασης, καθώς και το γεγονός ότι οι τουρκικές ενέργειες δεν συμβάλλουν στη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξασκεί αυτονόητα κυριαρχικά δικαιώματα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, που δεν αμφισβητούνται από κανένα.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε όλες τις τουρκικές ενέργειες του τελευταίου διαστήματος που προκαλούν κλίμα έντασης και υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής κινήσεων που δημιουργούν περιβάλλον αστάθειας, σε μια ευαίσθητη περίοδο για όλη την περιοχή.
Στη Λευκωσία όπως κι εδώ στην Αθήνα δημοσιεύματα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο προκαλούν ένταση χωρίς λόγο . Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «επειδή από κυπριακή εφημερίδα υπήρξε διασύνδεση της κατάθεσης από την κυβέρνηση των «Περί Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών Κανονισμών του 2011″ στις 19 Σεπτεμβρίου με τις τρέχουσες εξελίξεις και ειδικότερα τις απειλές της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και επειδή το δημοσίευμα αναπαρήχθη από τον τουρκικό και τουρκοκυπριακό Τύπο με την προσέγγιση μάλιστα ότι δήθεν οι Ελληνοκύπριοι προετοιμαζόμαστε για πόλεμο, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα εξής: Η προώθηση των προτεινόμενων Κανονισμών έχει ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια με στόχο τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου πολιτικού σχεδιασμού για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Αυτό ισχύει και εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες και δεν έχει οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα ούτε σχετίζεται με πολιτικές ή άλλες εξελίξεις των τελευταίων ημερών».
«Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ανάλογο νόμο για τον Πολιτικό Σχεδιασμό Εκτάκτων Αναγκών, ο οποίος προβλέπει το σχεδιασμό μέτρων προς ενίσχυση της Δημοκρατίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται και η έκδοση κανονισμών με σκοπό την καλύτερη εφαρμογή του νόμου. Οι κανονισμοί ολοκληρώθηκαν από το υπουργείο Άμυνας στις 30 Μαρτίου 2010 και υποβλήθηκαν στη Γενική Εισαγγελία για νομοτεχνικό έλεγχο. Επιστράφηκαν τον Απρίλη του 2011 και εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 9 Ιουνίου 2011. Στη συνέχεια κατατέθηκαν, όπως έχω ήδη πει, στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 στη Βουλή. Τα όποια σενάρια περί επιθετικής διάθεσης της Εθνικής Φρουράς παρουσιάζονται στον τουρκικό και τουρκοκυπριακό Τύπο, στερούνται σοβαρότητας», είπε ο κ. Χριστοφίδης και πρόσθεσε: «Με αυτή την ευκαιρία θέλουμε για ακόμη μια φορά να καθησυχάσουμε τον κυπριακό λαό τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και δεν συντρέχουν λόγοι υπερβολικής και αδικαιολόγητης ανησυχίας. Η δημιουργία έντασης δεν βοηθά τη δική μας πλευρά και προβαίνουμε σε ενέργειες, σε πολιτικό επίπεδο, αποφυγής της έντασης, με πολύ θετικά αποτελέσματα, όπως αυτά αναδεικνύονται μέσα από τις δηλώσεις εκπροσώπων σημαντικών χωρών, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, καθώς και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».