Οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις διέπραξαν ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου, στη διάρκεια των συγκρούσεων με τους αντικαθεστωτικούς στην Μισράτα, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, προκύπτει από έκθεση οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τις ΗΠΑ.
Η έκθεση της οργάνωσης Physicians for Human Rights με τίτλο «Witness to War Crimes: Evidence from Misrata, Libya» βασίζεται σε συνεντεύξεις κατοίκων της Μισράτα τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τους εισηγητές της έκθεσης οι μαρτυρίες αυτές περιέχουν αποδείξεις για «δολοφονίες, βασανισμούς, βιασμούς, εξαφανίσεις και παράνομες φυλακίσεις».
Η οργάνωση επισημαίνει πως τώρα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο θα πρέπει να κινητοποιηθεί για τη σύλληψη και την άσκηση διώξεων εναντίον αυτών που θεωρούνται ύποπτοι για τα συγκεκριμένα εγκλήματα.
Η Μισράτα ελευθερώθηκε από τους αντικαθεστωτικούς τον Μάιο, μετά τρεις μήνες αιματηρών συγκρούσεων.
«Οι παραβιάσεις στη Μισράτα για τις οποίες συγκεντρώσαμε αποδείξεις είναι ορισμένα από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί στη Λιβύη», επισήμανε ο Ρίτσαρντ Σόλομ, υποδιευθυντής της οργάνωσης.
«Υπήρξαν μαρτυρίες για εγκλήματα που διέπραξαν αντικαθεστωτικοί, αλλά δεν ήταν τόσο εκτεταμένα και συστηματικά όσο αυτά των δυνάμεων του Καντάφι», πρόσθεσε.
Μια μεμονωμένη πράξη θα μπορούσε να θεωρηθεί έγκλημα πολέμου, αλλά όταν στρατεύματα διαπράττουν «συστηματικά και εκτεταμένα» εγκλήματα κατά πολιτών, τότε έχουμε να κάνουμε με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, υπογράμμισε ο Σόλομ.
Ως μια από τις αποδείξεις για τέτοια εγκλήματα η οργάνωση δημοσιοποίησε αντίγραφο διαταγής της κυβέρνησης Καντάφι προς τα στρατεύματα να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την παροχή καυσίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στη Μισράτα.
Η έκθεση επικεντρώθηκε σε μαρτυρίες από την Μισράτα και άλλες δύο κοντινές πόεις, το Κερζάζ και την Τομίνα, τις οποίες χρησιμοποιούσαν ως βάσεις οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις.
Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για βασανιστήρια, συνοπτικές εκτελέσεις και ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν ως στόχους αμάχους, νοσοκομεία και τεμένη.
Οι Physicians for Human Rights τονίζουν πως για να προχωρήσει η Λιβύη στην μετά-Καντάφι εποχή θα πρέπει να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και να ασκήσει διώξεις σε όλους αυτούς του διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια των συγκρούσεων.
«Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει ανακοινώσει πολύ σωστά ότι θα κινηθεί και θα ασκήσει διωξεις για εγκλήματα πολέμου, όμως τελικά είναι η ίδια η Λιβύη που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το παρελθόν της και να ζητήσει ευθύνες από τους δράστες (των εγκλημάτων αυτών)», καταλήγει ο Σόλομ.