Τίποτα παράτυπο στις τελευταίες απολύσεις ΕΠΟΠ δεν βρίσκει το ΥΕΘΑ που σε ανακοίνωσή του για το θέμα υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ΕΠ.ΟΠ. κρίνονται με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους, από πενταμελές Συμβούλιο, με πρόεδρο Ανώτατο Αξιωματικό (βαθμού Ταξιάρχου), για τη μονιμοποίησή τους. Διατηρούν δε δικαίωμα προσφυγής για επανάκριση σε δεύτερο βαθμό κρίσης, σε περίπτωση που κρίθηκαν αποστρατευτέοι και μη διατηρητέοι».
Με την ανακοίνωση το ΥΕΘΑ επιχειρεί να διαψεύσει δημοσίευμα που αναφερόταν στο θέμα και βλέπει «πολιτικές συνομωσίες» ,πίσω από τέτοια δημοσιεύματα. Μόνο που ο ίδιος ο ΥΕΘΑ έχει δηλώσει πρόσφατα ότι «δεν θέλουμε επαγγελματικό στρατό». Αυτό πως μπορεί να ερμηνευθεί;
Αναφέρει στην ανακοίνωση το ΥΕΘΑ:
«Εξάλλου, οι ισχυρισμοί περί «κερκόπορτας για μαζικές απολύσεις ΕΠ.ΟΠ.» καταρρίπτονται από τα στατιστικά στοιχεία των αποστρατειών ΕΠ.ΟΠ. για το έτος 2011 (42), οι οποίες είναι εμφανώς λιγότερες σε σχέση με τα έτη 2008 και 2009 (83 και 63 αντίστοιχα).
Σε συνδυασμό, μάλιστα, με δηλώσεις στελεχών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών που φιλοξενούνται στο εν λόγω δημοσίευμα και έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, γίνεται φανερό ότι επιχειρείται προσπάθεια αποπροσανατολισμού και, παραπλάνησης ακόμη και του συντάκτη της εφημερίδας.
Όσο για τη συγκεκριμένη περίπτωση αποστρατείας που επικαλείται το δημοσίευμα, σημειώνεται ότι στην απόφαση του ανώτατου Συμβουλίου βαρύνουσα σημασία είχε το γεγονός ότι ο εν λόγω ΕΠ.ΟΠ. έχει τιμωρηθεί στη διάρκεια της θητείας του, επανειλημμένως, με πειθαρχικές ποινές για σοβαρά παραπτώματα».