Τέσσερις διεθνείς συμφωνίες, αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κυρώθηκαν, κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής.
«Μέσα από διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς θα είναι αποτελεσματικότερη η υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, σχολιάζοντας την έντονη αντίρρηση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις συμφωνίες αυτές και κυρίως μια από τις συμφωνίες που προβλέπει την εγκαθίδρυση προωθημένης βάσης διοικητικής μέριμνας στο λιμένα της Σούδας
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει γεμίσει Νατοϊκά κέντρα που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας σημείωσε ότι «η χώρα μας έχει κάθε λόγο να απεμπλακεί από το ΝΑΤΟ».
Υπέρ των συμβάσεων τάχθηκε ο ΛΑΟΣ αν και, όπως ανέφεραν, οι βουλευτές του «ψηφίζουν χωρίς ενθουσιασμό». Ο Κώστας Αϊβαλιώτης επισήμανε ότι οι συμφωνίες αυτές πρέπει να έχουν αμοιβαιότητα, ώστε να ωφελείται η χώρα μας, ενώ ειδικά για τη Σούδα ο Ιωάννης Κοραντής επισήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια από το περιεχόμενο των συμφωνιών που μας επιτρέπουν να ζητήσουμε ανταλλάγματα οικονομικής μορφής για την υποστήριξη που παρέχουμε.
«Είναι γνωστό ότι τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνουν θέσεις που δεν βρίσκουν βηματισμό με τις σύγχρονες εξελίξεις και δεν συνδέονται με τα εθνικά μας συμφέροντα», σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, τονίζοντας ότι αν συμφωνούσε η κυβέρνηση με αυτές τις θέσεις θα ήταν σαν να καταδικάζει τη χώρα σε διεθνή απομόνωση.
«Ακόμα και η Ρωσική Ομοσπονδία συνεργάζεται στενά με το ΝΑΤΟ. Για την κυβέρνηση μας και την ευρύτατη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, τα εθνικά συμφέροντα τα υπερασπιζόμαστε μέσα από τη συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμούς και στα κέντρα λήψης κρίσιμων στρατηγικών αποφάσεων για το μέλλον της περιοχής μας. Μέσα από αυτές τις συμφωνίες αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα μας», ανέφερε ο υπουργός.
Ειδικά για τη Σούδα, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι «αποτελεί στρατηγικό χώρο που μέσα από την αξιοποίηση του μπορούμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα», ενώ για το προβλεπόμενο κόστος της συμφωνίας ύωους 1,5 εκατ. ευρώ διευκρίνισε ότι το ποσό αυτό αφαιρείται από τη συμμετοχή μας στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ.