Εντός του χρόνου θα ολοκληρωθεί η αποσυναρμολόγηση των παλαιών πυραύλων ΝΙΚΗ,διαβεβαίωσε τη Βουλή ο ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτης. Όσο για την οριστική καταστροφή “των πυροτεχνικών μερών τους” επιβεβαίωσε απολύτως το κόστος των 5 εκατομμυρίων εθρώ που απαιτούνται και πρόσθεσε ότι ήδη βρίσκοντι σε εξέλιξη οι σχετικές ενέργειες.
Απαντώντας στη πρώτη από τις εξι συνολικά ερωτήσεις που προκαλεσε η αποκάλυψη του Onalert,με το έγγραφο του ΓΕΑ ,το οποίο έκανε λόγο για “αστάθεια των παλαιών πυραύλων”,ο κ.Μπεγλίτης απάντησε:
Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) διαθέτει 140 πυραύλους «ΝΙΚΗ» αποθηκευμένους στους χώρους των Μονάδων στους οποίους και λειτουργούσαν επιχειρησιακά.
Μετά την απόφαση για την απόσυρση του εν λόγω οπλικού συστήματος, ξεκίνησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη, οι διαδικασίες αποσυναρμολόγησης και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους εντός του τρέχοντος έτους. Η υπόψη διαδικασία αφορά την αφόπλισή τους με την αφαίρεση των εκρηκτικών μηχανισμών έναυσης (igniters, initiators, arming devices).
Σχετικά με την οριστική καταστροφή των πυροτεχνικών μερών τους, έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού, διακλαδική Μελέτη Καθορισμού Προγράμματος και βρίσκεται σε εξέλιξη η ένταξη αντίστοιχου υποπρογράμματος του Τριετούς Κυλιόμενου Προγράμματος Πληρωμών και Παραλαβών των Προμηθειών Αμυντικού Υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων για τη χρηματοδότησή της, ύψους 5 εκ. €.
Αναφορικά με τις συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησης των πυρομαχικών/εκρηκτικών υλών όλων των τύπων που διαθέτει η ΠΑ, σας γνωρίζω ότι αυτές πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που προβλέπονται για πυρομαχικά υψηλής επικινδυνότητας, από τα υφιστάμενα εθνικά και νατοϊκά θεσμικά κείμενα και τα ισχύοντα σχέδια αντιμετώπισης επικίνδυνων καταστάσεων.
Επιπρόσθετα, στα επί μέρους τμήματα των βλημάτων ΝΙΚΗ, εκτελούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχοι και επιθεωρήσεις στο πλαίσιο υφισταμένων διαταγών και διαδικασιών και ως εκ τούτου δεν υφίσταται κίνδυνος για την ασφάλεια του προσωπικού και των μέσων της ΠΑ ούτε για τις πέριξ των Μονάδων κατοικημένες περιοχές.
Η ΠΑ διαχειρίζεται το σύνολο των πυρομαχικών/εκρηκτικών υλών που έχει στην κατοχή της, εφαρμόζοντας διαδικασίες που αναφέρονται στην τεχνική βιβλιογραφία υλικών, καθώς και τα εθνικά και νατοϊκά θεσμικά κείμενα, διαθέτοντας κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό στο αντικείμενο της αποθήκευσης-συντήρησης πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών. Η αποθήκευση πυρομαχικών γίνεται σε κατάλληλα κατασκευασμένους χώρους διαφόρων ειδών (ανάλογα με το είδος του αποθηκευόμενου πυρομαχικού), εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια όσον αφορά:
α. Τη μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα αποθηκευμένων εκρηκτικών υλών.
β. Το διαχωρισμό και την κατάλληλη συναποθήκευση των πυρομαχικών /εκρηκτικών υλών, ανάλογα με το είδος και το βαθμό επικινδυνότητάς τους.
γ. Το συστηματικό έλεγχο και την εξασφάλιση σταθερών περιβαλλοντικών συνθηκών αποθήκευσης (θερμοκρασία, υγρασία).
δ. Την τήρηση των προβλεπομένων αποστάσεων ασφαλείας από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.
ε. Την ανάπτυξη και συντήρηση των τεχνικών διατάξεων ασφαλείας (αναχώματα, επιχωματώσεις, μέτρα πυρασφάλειας).
Τέλος, σας γνωρίζω ότι το σύνολο των πυρομαχικών, τόσο των εν ενεργεία όσο και των εκτός ενεργείας, υπόκειται σε προγραμματισμένες περιοδικές επιθεωρήσεις από εξειδικευμένο προσωπικό για την εξασφάλιση της ποιοτικής του κατάστασης”.
Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τους κατοίκους των περιοχών που “φιλοξενούν” τους 140 πυρύλους είναι μεγάλες και το ΥΕΘΑ έπρεπε γρήγορα να δώσει μια απάντηση. Αυτό που προέχει όμως είναι τα έργα,για την μία στο εκατομμύριο πιθανότητα ,κάτι να πάει στραβά.