Εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς ανέφερε στη δήλωσή του: «Ο κ. Παπανδρέου έκανε τις επιλογές του και ο λαός μπορεί να κρίνει. Ο αυριανός ανασχηματισμός έχει να κάνει με πρόσωπα και ισορροπίες. Δυστυχώς για τον Ελληνικό λαό η κυβερνητική πολιτική θα παραμείνει η ίδια. Στη ΝΔ συνεχίζουμε τον αγώνα για αλλαγή πολιτικής. Και αλλαγή πλέον του ίδιου του πολιτικού σκηνικού. Είναι πλέον σαφές ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο ελληνικός λαός».
Επεσήμανε ακόμη ότι ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί από πρωθυπουργός και ότι ο κ. Παπανδρέου αρχικά δέχθηκε και τελικά τo απέρριψε. «Έτσι χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
Σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι είχε τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον κ. Παπανδρέου. Στην πρώτη ο πρωθυπουργός του ζήτησε να στηρίξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και του απάντησε ότι «δεν μπορώ να δώσω στήριξη σε λάθος πολιτική». Είπε ακόμη στον κ. Παπανδρέου «να παραιτηθεί και να ορίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρόσωπα κοινής αποδοχής που θα είχε αποστολή να διαπραγματευθεί το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο και να προκηρύξει εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, αντέτεινε ότι δεν μπορούν να βάλλουν ασφυκτικό χρονικό περιθώριο και ο κ. Σαμαράς αντιπρότεινε «η κυβέρνηση που θα προκύψει να έχει ορίζοντα εξαμήνου».
Μετά την πρώτη συνομιλία υπήρξε και δεύτερη με πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους ότι «τηλεφώνησε στον κ. Παπανδρέου για να επιβεβαιώσουμε τα σημεία της συμφωνίας.
Ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε και είπε ότι «θα ενημερώσει τα στελέχη του». Τελικά όμως. όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς, τον πήρε λίγο πριν κάνει το «διάγγελμά του» για να του πει ότι απέρριψε την συμφωνία και του είπε ότι «δεν μπορώ να το κάνω, να δούμε αν μπορούμε να το κάνουμε κάποια άλλη στιγμή».
Ο κ. Σαμαράς αποδίδει στον κ. Παπανδρέου την ευθύνη για την απόρριψη της «μόνης πρότασης συναίνεσης που θα μπορούσε να βγάλει την χώρα από τα αδιέξοδα και να ενώσει τον ελληνικό λαό».
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σαμαρά έχει ως εξής:
«Σήμερα, ο Πρωθυπουργός, μου ζήτησε να συνεργαστούμε για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Δέχθηκα, αρκεί ο στόχος να είναι το μεγάλο ζητούμενο: η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Δηλαδή να στηρίξουμε από κοινού μια προσωρινή κυβέρνηση με στόχο να βγάλουμε την χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο την έχει οδηγήσει η Πολιτική του Μνημονίου. Γιατί η συνέχιση του ίδιου λάθους θα είναι ολέθρια…
Τόνισα στον κ. Παπανδρέου, ότι μια τέτοια κυβερνητική συνεργασία δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο Πρωθυπουργό. Γιατί έχει χάσει την εμπιστοσύνη, τόσο της κοινωνίας μας στο να κυβερνά, όσο και της αγοράς στο να τη βγάλει από την κρίση.
Ο κ. Παπανδρέου, ενώ δέχθηκε αρχικά των πρότασή μου – δηλαδή μου δήλωσε ότι αποδέχεται το στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης και δέχεται να φύγει ο ίδιος από την Πρωθυπουργία – τελικά την …απέρριψε!
Τα προσχήματα που επικαλείται για δήθεν επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά μας είναι τουλάχιστον αστειότητες. Που επιστρατεύθηκαν για να καλύψει στο εσωτερικό του κόμματός του, την αδυναμία του να κυβερνήσει.
Αυτό που μας έλεγε ως χθες: «δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα», μετατράπηκε στο ακριβώς αντίθετο: «γάντζωμα» στην εξουσία!
Κι έτσι χάθηκε μια μεγάλη Ιστορική ευκαιρία. Που ασφαλώς θα το καταλάβει και η ίδια η Ευρώπη. Ότι οι ηγέτες και η υπέρβαση, κρίνονται στην πράξη κι όχι στα λόγια…
Το ερώτημα τώρα, είναι αν ο κ. Παπανδρέου μπορεί να κυβερνήσει.
Αν μπορεί, τότε κακώς ζήτησε στήριξη από μας.
Αν δεν μπορεί, τότε πρέπει να πάει σε εκλογές.
Δεν πρέπει η χώρα να μείνει σε αβεβαιότητα.
Η κοινωνία βράζει! Δεν απαιτεί συναίνεση στο λάθος, αλλά ήρεμη επιμονή στο σωστό.
Η πολιτική του Μνημονίου παρέλυσε την Οικονομία μας.
Δεν θα την αφήσουμε να διαλύσει και την Κοινωνία. Ούτε να υπονομεύσει τη Δημοκρατία.
Ο Πρωθυπουργός απέρριψε τη μόνη πρόταση συναίνεσης που θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα. Και να ενώσει τον Ελληνικό λαό. Τώρα αγωνίζεται να συγκρατήσει το κόμμα του.
Τη συναίνεση του ελληνικού λαού στην πολιτική του την έχασε…
Δεν κυβερνιέται έτσι η χώρα.
Δεν μπορεί να μας πηγαίνει ο Πρωθυπουργός από διαγγέλματα χωρίς ουσία, σε εκκλήσεις εθνικής ενότητας για την εφαρμογή μιας πολιτικής που την απορρίπτουν όλοι. Ακόμα και οι ίδιοι οι βουλευτές του.
Σε ό,τι με αφορά, από την αρχή και με συνέπεια είπα ΟΧΙ στη συνέχιση του ίδιου λάθους, της ίδιας λαθεμένης πολιτικής…
Είπα ΝΑΙ για τη διόρθωση του λάθους. Με επαναδιαπραγμάτευση και του Μεσοπρόθεσμου και του Μνημονίου.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε τις επιλογές του. Και ο λαός μπορεί να κρίνει…
Ο αυριανός ανασχηματισμός έχει να κάνει με πρόσωπα και ισορροπίες. Δυστυχώς για τον Ελληνικό λαό, η κυβερνητική πολιτική θα παραμείνει η ίδια. Στη Νέα Δημοκρατία συνεχίζουμε τον αγώνα για αλλαγή πολιτικής.
Και αλλαγή, πλέον, του ίδιου του πολιτικού σκηνικού…
Είναι πλέον σαφές ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο Ελληνικός λαός».